časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový materiál inspirovaný přírodou se dokáže přizpůsobit svému okolí

20. 4. 2020 | Johns Hopkins University | www.jhu.edu

Výzkumníci z Univerzity Johnse Hopkinse se nechali inspirovat schopností lidských kostí a korálových útesů měnit využití svých zásob minerálních látek v závislosti na okolním prostředí a vytvořili adaptabilní materiál, který mění svou tuhost v reakci na aplikované síly. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Advanced Materials.

Představte si kostní implantát nebo zubní můstek, který dokáže nezávisle měnit svou tuhost s ohledem na působící sily. Budeme tak moci vyrábět bezpečnější implantáty s minimem komplikací, nízkými náklady a bez zbytečných prostojů,“ uvedl Sung Hoon Kang, odborný asistent Fakulty mechanického inženýrství a Institutu nanobiotechnologie při Univerzitě Johnse Hopkinse a jeden z hlavních přispěvatelů studie.

Přizpůsobitelný materiál

Zatímco o podobný výzkum se již v minulosti pokoušelo mnoho vědeckých týmů, často narážely na omezení v podobě obtížných a nákladných výrobních procesů nebo nutnosti časté údržby takto vytvořených syntetických materiálů. Největší překážkou však byla jejich omezená životnost. Materiály s adaptabilními vlastnostmi, kterými se může pochlubit například dřevo nebo kosti, mohou přispět ke zvýšení bezpečnosti, pomáhat šetřit náklady a zdroje a snížit neblahý dopad na životní prostředí.

Celý článek na Johns Hopkins University

Image Credit: Pam Li/Johns Hopkins University

-jk-