časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Novou monitorovací elektroniku napájí tekutina ve střevech

8. 2. 2017 | IEEE Spectrum | spectrum.ieee.org

Medicínská elektronika, kterou polykají pacienti k monitorování důležitých funkcí, nyní dokáže vypouštět do těla léky, nahrávat video, zaznamenávat teplotu, pH a další důležité údaje.  Většina moderní elektroniky je však napájena bateriemi, z nichž mnohé obsahují toxický materiál.

Výzkumníci nyní vyvinuli speciální elektroniku, která získává energii z chemických reakcí, probíhajících v tekutinách ve střevech. Nový výzkum umožnil sledování teploty a bezdrátovou komunikaci ve střevech živých prasat po dobu průměrně 6 dnů.

Elektronika ke sledování tělesných funkcí

Tento galvanický článek spoléhá při vytváření energie na tekutiny v žaludku nebo střevech, které slouží jako elektrolyt přemosťující zinkovou anodu s měděnou katodou. Při rozpuštění zinku zařízení generuje průměrně 0,23 mikrowattů na milimetr čtvereční anody.

Současné prototypy mají podobu válečku o délce asi 40 mm a průměru 12 mm. Výzkumníci nicméně tvrdí, že konstrukce nastavitelných integrovaných okruhů dovoluje efektivnější řazení prvků zařízení. Kapsle by tak mohla mít tři až pětkrát menší objem.

Celý článek na IEEE Spectrum

Image Credit: Jenny Haupt, Cody Cleveland and Phillip Nadeau

-jk-