časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nové chytré kontaktní čočky umožňují zobrazovat informace přímo v zorném poli uživatele

17. 1. 2020 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Americký startup Mojo Vision představil veřejnosti chytré kontaktní čočky s displejem pro rozšířenou realitu, které umožňují nositeli prohlížet informace a upozornění na displeji a interagovat s okolím prostřednictvím zaostřování na konkrétní body.

Nové kontaktní čočky, které společnost vyvíjela v tichosti téměř 10 let, mohou využívat také lidé s poruchami zraku. K tomuto účelu jsou čočky vybaveny speciální vrstvou zvýrazňující sledované objekty. Uživatel tak může jednoduše spustit hudební přehrávač tím, že se soustředí na ikonu na displeji počítače. Pro zavření přehrávače stačí odvrátit zrak.

Chytré čočky

Dle vyjádření výrobce by měly čočky umožnit snadnější používání technologií a jejich integraci do běžného života. Nabízí se však také možnost využití v mnoha vědních oborech – chirurgové by mohli například získávat informace přímo v zorném poli namísto neustálého sledování monitorů. Současná verze čoček vysílá a přijímá informace bezdrátově prostřednictvím malé krabičky, kterou lze připnout k opasku. V budoucnu by mohly být čočky napojeny přímo na chytrý telefon.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: Mojo Vision

-jk-