časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová technologie výroby tenkovrstvých panelů používá udržitelné komponenty

26. 6. 2020 | Phys.org | www.phys.org

Při výrobě komerčních tenkovrstvých solárních panelů se běžně používají vzácné prvky, např. indium a galium, nebo vysoce toxické kovy, jako je kadmium. Oba typy takto vyráběných tenkovrstvých solárních panelů mají svá negativa v podobě vysokých nákladů na výrobu a nesnadné instalace v obytných prostorách.

Tým výzkumníků z jihokorejské univerzity Daegu Gyeongbuk Institute of Science and Technology (DGIST) nyní experimentuje se solárními panely, při jejichž produkci se používají levnější a mnohem dostupnější prvky. Nejnovější poznatky v aktuálním čísle časopisu Advanced Energy Materials shrnul jeden z hlavních autorů studie, dr. Jin-Kyu Kangow: „Netoxicita, nízké náklady na výrobu, vysoká odolnost a udržitelnost, to jsou jedny z hlavních předností tenkovrstvých solárních panelů, které jako základní materiály využívají bronz (Cu-Sn) a mosaz (Cu-Zn).“

Tenkovrstvé solární panely

Použití těchto příměsí v kombinaci s tenkovrstvou technologií však představuje další řadu problémů. Zatímco teoretická účinnost těchto panelů se vyrovná účinnosti nejlepších řešení na trhu, praxe je zcela odlišná. Výzkumníci se proto pokusili nalézt řešení pomocí syntetizace nejkvalitnějších tenkovrstvých panelů z mědi, zinku, cínu, síry a selenu. Za tímto účelem použili metodu žíhání, která umožňuje snížit energetickou ztrátu a na oplátku zvýšit efektivitu panelů.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: DGIST

-jk-