časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová metačočka zaostřuje na více předmětů bez nutnosti manuálního nastavení

24. 2. 2021 | MIT | www.mit.edu

Leštěné sklo je středobodem snímacích systémů již mnoho staletí. Precizní zakřivení čočky umožňuje soustředit světlo a pořizovat ostré snímky. A nezáleží na tom, jestli se snažíme zaostřit na jedinou buňku, stránku v knize nebo vzdálenou galaxii.

Změna zaostření vyžaduje zpravidla fyzický pohyb čočky – naklonění, posunutí nebo jiné nastavení – častokrát za asistence mechanických součástek, které přidávají na objemnosti mikroskopů, dalekohledů či fotoaparátů. Inženýři z MIT nyní vyvinuli nastavitelnou „metačočku“ umožňující víceúrovňové zaostřování na objekty bez nutnosti měnit fyzickou pozici či tvar čočky. Tajemství tkví v transparentním materiálu s proměnlivými fázemi, který po zahřátí přeskupí svou atomovou strukturu a změní způsob interakce materiálu se světlem.

Metačočka

Naše testy prokazují, že čočka pořizuje ostré snímky vícero překrývajících se objektů umístěných v různé vzdálenosti, čímž zdatně konkuruje tradičním optickým systémům,“ uvedl Tian Gu, vědecký pracovník výzkumné laboratoře MIT. Základem nové čočky je modifikovaný materiál používaný běžně při výrobě přepisovatelných DC a DVD. GeSbTe neboli sloučeninu germania, antimonu a telluru upravili výzkumníci způsobem, který umožňuje měnit vnitřní strukturu po zahřátí laserem. Výsledkem je přechod mezi transparentním a neprůhledným stavem, což je mechanismus umožňující ukládat data na CD a DVD disky.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-