časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nositelné senzory pro slepice detekují přítomnost parazitů

13. 7. 2020 | EurekAlert | eurekalert.org

Ačkoliv farmáři v posledních letech při chovu drůbeže čím dál častěji umožňují zvířatům volný výběh, čímž zlepšují kvalitu jejich života, stále se musí potýkat s cizopasníky v podobě drobných roztočů. Tým entomologů, informatiků a biologů z kalifornské UC Riverside nyní představil možné řešení tohoto problému v podobě nositelného senzoru, který umožňuje detekovat přítomnost roztočů.

Výzkumníci se zaměřili především na druh zvaný roztoč peřní, který napadá ocas a letky slepic, kde se živí krví. Drůbež nakažená tímto parazitem snáší méně vajec a kromě ekonomického dopadu zvyšují roztoči riziko nakažení slepic různými onemocněními a vznik kožních vyrážek. Při vývoji detekčního systému se tým zaměřil především na tři klíčové kratochvíle, které jsou obecně spojovány se zdravím slepic: klování, péče o peří a hrabání v hlíně.

Detekce parazitů u slepic

Za tímto účelem umístili výzkumníci detektory pohybu do speciálních „batohů“ na záda slepic tak, aby jim nepřekážela v pohybu. Nyní byl tým postaven před další výzvu – jak využít získaná data k analýze chování slepic. Tohoto úkolu se chopil Alireza Abdoli, student informatiky na UCR Riverside, který vytvořil algoritmus posuzující tvar, jež vytváří batoh na diagramu, stejně jako další proměnné. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Scientific Reports.

Celý článek na EurekAlert

Image Credit: Amy Murillo/UCR

-jk-