časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Moderní umělé oko, které v mnoha ohledech překonává to lidské

22. 5. 2020 | Science News | www.sciencenews.org

Nové umělé oko, vzešlé z laboratoře výzkumného týmu Hongkongské vědecko-technologické univerzity, přivádí vědeckou komunitu o krok blíže k vytvoření prvního kyborga. Toto zařízení, které napodobuje strukturu lidského oka, dosahuje prakticky stejné citlivosti na světlo a rychlejší odezvy ve srovnání se skutečnou oční bulvou. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Nature.

Lidské oko je složitý systém, který zjednodušeně řečeno zaostřuje paprsek světla na sítnici a následně posílá informace zrakovými nervy do mozku. Výzkumníci za tímto účelem využili zakřivenou membránu z oxidu hlinitého, pokrytou nanosenzory vyrobenými z materiálu citlivého na světlo zvaného perovskit. Získaná data jsou následně odesílána do externího obvodu ke zpracování, stejně jako to dělají nervová vlákna v lidském oku.

Umělé oko

Umělé oko registruje změny paprsků světla mnohem rychleji, než to dokáže lidské oko (30 až 40 ms ve srovnání s 40 až 150 ms) a dosahuje stejné účinnosti při tlumeném světle jako lidské oko. Celkový zorný úhel umělého oka ve vodorovné rovině je 100°, což je o 40 méně ve srovnání s lidským okem, přesto však jde o mnohem vyšší hodnotu než 70°, které dosahují tradiční ploché snímací senzory.

Celý článek na Science News

Image Credit: oFantastic ColorAnimation Technology Co., Ltd

-jk-