časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Miniaturní elektronické implantáty monitorují funkce mozku a poté se rozloží

22. 1. 2016 | University of Illinois at Urbana-Champaign | news.illinois.edu

Nová třída malých a tenkých elektronických senzorů dokáže monitorovat teplotu a tlak v lidské lebce, např. po zranění nebo operaci mozku, a rozložit se ve chvíli, kdy nejsou nadále zapotřebí. Eliminuje se tak potřeba další operace k odstranění monitorovacích zařízení a sníží se riziko infekcí a krvácení.

Výzkumníci z University of Illinois at Urbana-Champaign a Washington University School of Medicine tvrdí, že podobné senzory mohou být upraveny pro pooperační monitorování mnoha dalších funkcí lidského těla. Výzkumníci publikovali svou práci v časopise Nature.

Odbouratelná elektronika pomáhá při zranění

Kritickým aspektem po úrazu nebo operaci mozku je sledování pacienta, aby nedošlo k otokům a nebyl vyvíjen tlak na mozek. Současná monitorovací technologie je příliš objemná a invazivní, říká Rogers, a dráty omezují pacientův pohyb a překáží při fyzioterapii. Tyto implantáty vyžadují neustálý přístup do hlavy pacienta a přináší s sebou riziko infekce, alergické reakce a krvácení. V některých případech mohou dokonce způsobit podráždění místa, které monitorují.

Nové zařízení, vyvinuté výzkumníky z University of Illinois at Urbana-Champaign, je založeno na technologii křemíku, který je snadno rozpustitelný. Senzory svou velikostí nepřekonají zrnko rýže a jsou zkonstruovány na velmi tenkém základu z křemíku, který je biologicky odbouratelný. Senzory jsou nastaveny tak, aby fungovaly po dobu několika týdnů a poté se neškodně odbouraly.

Celý článek na University of Illinois at Urbana-Champaign

Image Credit: University of Illinois at Urbana-Champaign

-jk-