časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Kulatý stůl Poplachové systémy – ne zabezpečovačka

28. 2. 2012 | |

Bezpečnostní portál ORSEC ve spolupráci s Úřadem pro technickou normalizaci metrologii a státní zkušebnictví uspořádal dne 22. února 2012 první z kulatých stolů k oboru bezpečnostních systémů „Poplachové systémy – ne „zabezpečovačka“. Cílem setkání byla diskuze o aktuálním stavu, ale také budoucnosti oboru „Poskytování technických služeb k ochraně majetku a osob“.

V rámci čtyřhodinové diskuse předních odborníků proběhla diskuze nad dotazy, které vzešly z diskuzních fór „Technika“, „Trh“ a „Realizace“ (veřejně přístupná diskuze probíhala od listopadu minulého roku a pro tvorbu otázek jednotlivým účastníkům bylo předloženo více než sto podnětů).

Beze zbytku se potvrdil fakt, že trh s poplachovými systémy je velmi roztříštěný a situace poskytovatelů (dodavatelů) kvalitních bezpečnostních služeb je v rámci standardní tržní ekonomiky rok od roku komplikovanější. Nelze než souhlasit s názory účastníků, že:

  • základem kvalifikace pro obor poplachových systémů by měla i nadále být koncesní listina - poskytování technických služeb k ochraně majetku a osob a vyhláška o odborné způsobilosti v elektrotechnice“
  • „i nadále je potřeba rozlišovat mezi bezpečnostním a informačním systémem“, 
  • „tahouny trhu směrem ke kvalitě nejsou oborová sdružení, ale jednotlivci“, 
  • „základem pro zlepšení stavu oboru je nepřetržitá relevantní osvěta“, 
  • „zákazníci = uživatelé čím dál tím více od bezpečnostních systémů očekávají skutečné bezpečí“, 
  • „pro firmy i zákazníky je čím dále složitější se zorientovat a odhalit skutečnou kvalitu“, 
  • „je znát nedostatečné vzdělání pracovních sil vstupujících do tohoto oboru“, 
  • „nejpodceňovanější fází výstavby poplachových systémů je bohužel již samotný záměr“, 
  • „oboru jako celku nejvíce škodí tlak na cenu zejména v oblasti stavebních zakázek a generálních dodavatelů v této oblasti“, 
  • „prostor pro nasazování kvalitních poplachových systémů na trhu stále je, vyžaduje ale od každého daleko lepší schopnosti, jak jej prosadit“.

Největší prostor byl věnován hledání odpovědí na dotazy v oblastech: 

  • kvalita a odpovědnost výrobců a distributorů, 
  • kvalita montážních firem, lidské zdroje a náklady na provoz, 
  • podceňování problematiky v jednotlivých etapách výstavby, 
  • záměry a odpovědnost investora: znalosti a odpovědnost uživatele, 
  • vliv legislativy, technických norem a třetích subjektů.

Poděkování za úspěšný průběh akce, která včetně diskuzních fór probíhala více, než 3 měsíce patří partnerům (Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví ; Odbor prevence kriminality - Ministerstvo vnitra České republiky ; Fakulta aplikované informatiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně ), účastníkům závěrečného zasedání (Ing. Jiří Kratochvíl, Ing. Zuzana Nejezchlebová, CSc., Ing. Eva Kralevičová, Ing. Radek Špaček / UNMZ; Judr. Alena Kučerová / ÚOOÚ; Ing. Jan Valouch, Ph.D. / FAI UTB Zlín; Judr. Tomáš Koníček / MVČR; Ferdinand Dvořák / SIEZA, s.r.o.; Ing. Tomáš Mikula / TM project; Ing. Václav Veselý / PČR; Milan Bednář / F.S.C. Bezpečnostní poradenství; Ing. Zdeněk Veiner / VSČR; Ing. Tomáš Procházka / ČAP; Ing. Jaroslav Rataj / ADI Global Distribution; Ing. Miroslav Urban / CTN AGA; Ing. Martin Škutek / JABLOTRON ALARMS a.s.; Michal Randa / ORSEC s.r.o.), ale také účastníkům diskuzních fór.

Podrobnosti ze zasedání včetně anotací příspěvků jednotlivých účastníků bude součástí sborníku, který bude vydán v průběhu května a případným zájemcům bude k dispozici například v rámci 4. ročníku mezinárodního veletrhu nejnovějších trendů bezpečnostní techniky, systémů a služeb Prague Fire & Security Days 2012.

Současně si vás portál Orsec dovoluje přizvat k nově připravovaným diskuzním fórů k tématu „Nasazování bezpečnostních/poplachových systémů ve vztahu k ochraně osobních údajů“, který se uskuteční v podzimním termínu pod záštitou Úřadu pro ochranu osobních údajů.

 

Michal Randa
Informační portál ORSEC
http://www.orsec.cz/cs/