časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Koncept hybridního elektrického letadla

18. 1. 2021 | MIT | www.mit.edu

Dopravní letadla se pohybují v letové výšce 9 000 až 13 000 metrů a vypouštějí proud oxidů dusíku do atmosféry, kde mohou jemné částice chemikálie setrvávat a přispívat k tvorbě ozónu. Oxidy dusíku jsou hlavním zdrojem znečištění ovzduší a bylo dokázáno, že přispívají k výskytu astmatu, respiračních onemocnění a poruch oběhového systému. Předchozí výzkum ukázal, že tvorba těchto chemikálií v souvislosti s leteckou dopravou má každý rok na svědomí až 16 000 předčasných úmrtí.

Inženýři z Massachusettského technologického institutu (MIT) nyní navrhli koncept letadlového pohonu, který by mohl podle prvních odhadů eliminovat 90 % emisí oxidů dusíku a snížit počet souvisejících předčasných úmrtí až o 92 %.

Hybridní elektrické letadlo

Nový hybridní elektrický design využívá standardní spalovací turbínu, která je však namísto proudového motoru umístěna v nákladním prostoru. Plynová turbína pohání generátor a vytváří elektřinu, která následně dodává energii propulzním prvkům nebo vrtulím umístěným pod křídly letadla. Emise tvořené plynovou turbínou prochází systémem pro kontrolu emisí, jakým jsou vybaveny například dnešní automobily – zde jsou odčerpány a výfukové plyny jsou vypuštěny do atmosféry.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-