časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Kompozitní piezoelektrický materiál se samodezinfekční schopností

21. 7. 2021 | Phys.org | www.phys.org

Výzkumný tým z taiwanské National Tsing Hua University (NTHU) vyvinul dva kompozitní piezoelektrické materiály z běžných odpadních produktů. Prvním je nový typ katalyzátoru extrahovaný z rýžových plev, který pomáhá čistit vodu až 90krát rychleji v porovnání s moderními fotokatalyzátory. Druhý materiál, extrahovaný z kostí mrtvých olihní, vědci použili k vytvoření samodezinfekčního průhledného filmu, který lze přilepit např. na displej telefonu, tlačítka ve výtahu, kliky od dveří atd.

Při čištění průmyslových odpadních vod jsou obvykle používány fotokatalyzátory, které však vyžadují dostatek světla – i přesto není výsledná kvalita takto ošetřené vody dostatečná. Na odstranění tohoto problému se zaměřili vědci z NTHU – extrahovali kysličník křemičitý z rýžových plev a přidali k němu molybden a síru. Vznikl tak křemenný piezoelektrický materiál, který lze jednoduše vpravit do potrubí, kde působením tlaku pomáhá odstraňovat nečistoty z vody bez přítomnosti světla.

Kompozitní piezoelektrický materiál

Vědecký tým rovněž uspěl při extrakci chitinu z kostí olihní, jenž následně použil k vytvoření kompozitního piezoelektrického materiálu vhodného pro produkci průhledného filmu, jehož jedinečnou vlastností je schopnost samodezinfekce při doteku.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: NTHU MSE, Taiwan

-jk-