časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Kompaktní robotická končetina je šikovným asistentem

17. 9. 2021 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Výzkumníci z Japan Advanced Institute of Science and Technology a University of Tokyo vyvinuli AugLimb – kompaktní robotickou končetinu určenou k asistenci při plnění rozličných úloh. Nový typ končetiny dosahuje úctyhodné délky a pomáhá nositeli uchopovat různé předměty v bezprostřední blízkosti.

Většina současných nositelných robotických ramen je navržena k uchycení k horní polovině těla nositele (např. k ramenům nebo pasu). Zatímco některé z těchto systémů dosahují působivých výsledků, jejich nevýhodou je nutnost používání rozměrného hardwaru. Nedá se tedy tvrdit, že by jejich nošení bylo pro uživatele příjemné.

Robotická končetina

Na rozdíl od ostatních robotických ramen se AugLimb může roztáhnout na délku přibližně dvou a půl násobku průměrného lidského předloktí. Kromě toho je velmi kompaktní, tudíž snadno skladovatelné. AugLimb nabízí hned 7 stupňů volnosti (viz video níže) a nevyžaduje žádné speciální výrobní technologie – stačí dnes čím dál tím rozšířenější 3D tisk a obyčejné motory. V porovnání s existujícími řešeními je AugLimb navrženo pro snadné nošení, čemuž pomáhá také nízká hmotnost.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: JAIST

-jk-