časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jednoduché zařízení monitoruje zdravotní stav pomocí potu

24. 6. 2020 | Science Times | www.sciencetimes.com

Výsledkem mezinárodní spolupráce vědeckých týmů z Pensylvánské státní univerzity a čínské Xiangtan University je jednoduché zařízení pro monitorování zdravotního stavu pacienta pomocí potu. Jedná se v podstatě o náplast aplikovanou na pokožku, která shromažďuje pot z potních žláz a analyzuje biologické indikátory, jako je pH a glukóza neboli krevní cukr.

Dle slov Huanyua Chenga, odborného asistenta na Fakultě inženýrství a mechaniky při Pensylvánské státní univerzitě a hlavního autora studie, obsahuje náplast malou ampulku s několika kanálky. Poblíž vyústění těchto kanálků se nachází vodu odpuzující ventil vyrobený ze silikonové gumy. Povrch kanálků je rovněž potažen vodu odpuzujícím materiálem pro snazší shromažďování potu.

Monitorování zdraví pomocí potu

Na rozdíl od ostatních náplastí tohoto typu, které pro shromažďování potu využívají dvě vyústění v jednotlivých kanálcích, toto zařízení si vystačí pouze s jedním. Tímto způsobem se minimalizuje šance na odpařování potu a naopak zvyšuje doba skladování pro pozdější analýzu. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Lab on a Chip.

Celý článek na Science Times

Image Credit: Jennifer M. McCann/ Penn State

-jk-