časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Je přítomnost fosfanu v atmosféře Venuše důkazem o existenci mimozemského života?

15. 9. 2020 | MIT | www.mit.edu

Při pátrání po životě mimo naši rodnou planetu se vědci zaměřují především na naši sousední červenou planetu. NASA během posledních několika let vyslala k Marsu hned několik roverů (momentálně k planetě směřuje další z nich), jejichž úkolem bylo prozkoumat prašný povrch Marsu a pátrat po přítomnosti vody či jiných stop, které by poukázaly na obyvatelnost druhé nejmenší planety soustavy.

Mezinárodnímu týmu vědců pod záštitou Massachusettského technologického institutu (MIT) se nyní podařilo zpozorovat pravděpodobné známky života v atmosféře Venuše. Zatímco čerstvý objev není přímým důkazem existence života mimo Zemi, dle výzkumníků se musí jednat o jakousi „vzdušnou“ formu života v jediné obyvatelné vrstvě jinak nepřátelské a nehostinné planety. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Nature Astronomy.

Život na Venuši

Astronomové pod vedením Jane Greavesové z univerzity ve velšském Cardiffu detekovali v atmosféře přítomnost fosfanu – plynu, který na Zemi produkují mikroorganismy v prostředí chudém na kyslík. Výzkumníci z MIT již v předešlém výzkumu prokázali, že tento velmi jedovatý plyn může být na skalnaté terestrické planetě tvořen pouze živými organismy. Nyní navázali na své poznatky a provedli obsáhlou analýzu za účelem vyhodnocení pravděpodobnosti tvorby fosfanu jiným než živým organismem na povrchu Venuše. Na základě široké škály scénářů výzkumníci usoudili, že jediným logickým vysvětlením přítomnosti fosfanu v atmosféře Venuše je přítomnost života.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-