časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jakou roli hraje inteligentní světlo v internetu budov

21. 12. 2015 | TechCrunch | www.techcrunch.com

LED revoluce skončila. A nikoho nepřekvapí, že LED vyhrála. Toto polovodičové světlo mění způsob, jakým osvětlujeme náš svět a úspěšně nahrazuje tradiční zdroje světla na globálním trhu. Během několika příštích let budou ve hře miliardy žárovek.

A všechno to začíná samotnými LED diodami. Jako nízkonapěťové polovodičové zařízení měly vždy přirozeně blízký vztah k digitální kontrole. Na rozdíl od analogových a vysokonapěťových světelných zdrojů dob minulých se LED a mikrořadiče vzájemně doplňují.

Cena komponent, díky kterým dokáží svítidla vnímat své okolí, jednat na základě získaných informací a sdílet tyto s ostatními, je dnes několikanásobně nižší - dokonce mnohonásobně nižší, než cena samotných LED zařízení.

Inteligent lightning

A v neposlední řadě je to všudypřítomnost světla ve všech oblastech, od domácností po veřejné prostory, což z něj činí dokonalého prostředníka k zakomponování inteligentního „myšlení“ do existující zástavby. V každé budově a na veřejných místech okupuje světlo přední místo a vyniká perfektní pozicí k pozorování lidí a objektů a zároveň se jedná o spolehlivý zdroj energie.

Tyto tři faktory - dlouhotrvající posun z analogu na digitál, exploze levných podpůrných technologií a všudypřítomná možnost instalace, která usnadňuje masivní rozšíření - jsou kombinací, která předznamenává počátek éry inteligentního osvětlení.

Celý článek na TechCrunch

Image Credit: Wikipedia

-jk-