časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jak získat více tepla ze slunečního záření

3. 7. 2019 | MIT | www.mit.edu

Nový materiál z dílny MIT se vyznačuje téměř stoprocentní průhledností a slibuje výrazně účinnější získávání sluneční energie. Je schopen vytvářet mnohem vyšší teploty než tradiční solární kolektory, což z něj potenciálně činí ideální variantu pro vytápění domácností nebo průmyslové procesy, jež vyžadují teplotu přesahující 200 stupňů Celsia.

Základním stavebním kamenem procesu je nový druh aerogelu – lehkého materiálu tvořeného z velké většiny vzduchem – se strukturou vyrobenou z křemene (kterého se využívá při výrobě skla). Materiál umožňuje snadné pronikání slunečního světla a na oplátku zadržuje sluneční energii v podobě tepla. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise ACS Nano.

Efektivnější získávání tepla ze Slunce

Při testech na střeše místního kampusu použili výzkumníci pasivní zařízení sestávající z tmavého materiálu pohlcujícího teplo, na který nanesli vrstvu z nového aerogelu. Zařízení dosáhlo teploty 200 °C, kterou si udrželo po delší dobu. Testy probíhaly v zimním období, kdy se teplota okolního vzduchu nepřehoupla přes nulu.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-