časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Inženýři ze Stanfordské univerzity navrhli domácí přístroj k testování moči

16. 5. 2016 | Stanford News | news.stanford.edu

Inženýři ze Stanfordské univerzity navrhli levné a přenosné domácí zařízení ke snadnému testování moči.

Při standardním testu moči se používají diagnostické proužky, které pro správné zobrazení výsledku vyžadují dobré nasvětlení. Stejná barva se jinak může lišit v závislosti na pozadí, na kterém je zobrazována. Vědci ze Stanfordské univerzity proto vytvořili jednoduchou černou krabici, která testovací proužek se vzorkem ukryje před světlem.  Skládací konstrukce krabice je velmi jednoduchá a umožňuje snadné uskladnění a složení.

Levný přístroj k testování moči

Výzkumníci také navrhli vícevrstvý systém k nanášení moči na testovací proužek. V prvním kroku nanese kapátko moč na základní vrstvu, čímž dojde k naplnění kanálku ve druhé vrstvě a následně k naplnění 10 dírek čtvercových dírek na úrovni třetí vrstvy. Přístroj poté zajistí rovnoměrné nanesení moči na každou z deseti částí testovacího proužku.

Posledním krokem je umístění chytrého telefonu na vrchní část přístroje tak, aby kamera snímala testovací proužek. Speciální software analyzuje video zaznamenané telefonem a kontroluje časování a analýzu barvy. Provedení testu je tedy velmi jednoduché. Stačí vytlačit moč a zasunout třetí vrstvu do přístroje. Přístroj poté pošle signál telefonu, který začne zaznamenávat video přesně ve chvíli, kdy je moč nanesena na všechny části testovacího poružku.

Celý článek na Stanford News

Image Credit: Stanford University School of Engineering

-jk-