časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Francouzská armáda otestovala schopnosti robopsa Boston Dynamics

9. 4. 2021 | The Verge | www.theverge.com

Spot, čtyřnohý robopes postavený americkou společností Boston Dynamics, se nedávno objevil na vojenském cvičení po boku francouzských vojáků. Dle oficiálního vyjádření byl robot využit za účelem průzkumu, jeho nasazení však stupňuje obavy z budoucího využití robotů armádou.

V rámci dvoudenního cvičení si vojáci vyzkoušeli několik scénářů včetně obsazení taktických budov, obrany strategických pozic během dne a v noci a absolvovali bojovou akci v městském prostředí. Každý scénář proběhl vždy s účastí vojáků a následně v kombinaci se zmíněným robotem. Oficiální závěr zní, že ačkoliv robot zpomalil celkový postup vojáků, pomohl zajistit vyšší bezpečnost.

Robopes Boston Dynamics

Třicetikilový Spot je vybaven kamerami a umožňuje ovládání na dálku. Při zdolávání terénu využívá čtyři nohy (odtud jeho podobnost se psem), díky čemuž se dostane na jinak velmi obtížně přístupná místa. K dnešnímu dni se osvědčil v mnoha situacích, například při průzkumu stavenišť, továren nebo hlubinných dolů. Navzdory obavám vědecké komunity roste snaha armád po celém světě využívat robotické pomocníky na bojišti. Nejčastěji jsou to dálkově ovládané drony, ale v poslední době probíhá také testování ostatních typů průzkumných pozemních robotů.

Celý článek na The Verge

Image Credit: Saint-Cyr Coëtquidan

-jk-