časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Fotovoltaické články příští generace

24. 6. 2019 | Flinders University | www.flinders.edu.au

Nový nanomateriál vyrobený z fosforu by se mohl stát klíčovou přísadou udržitelnějších a účinnějších perovskitových fotovoltaických článků příští generace.

Perovskitové fotovoltaické články se řadí mezi jedny z nejrychleji se vyvíjejících solárních technologií a mohou se pochlubit účinností srovnatelnou s tradičními křemíkovými fotovoltaickými články. Mezinárodnímu týmu chemiků se nyní pod vedením profesora Josepha Shaptera podařilo vyrobit velmi tenké nanofólie z fosforu pro nízkoteplotní perovskitové fotovoltaické články. Použili k tomu revoluční zařízení sestrojené inženýry z Flindersovy univerzity.

Fotovoltaické články využívající fosfor

Nalezli jsme nový způsob proměny exfoliovaného černého fosforu na fosforen, který může posloužit k produkci účinnějších a potenciálně také levnějších fotovoltaických článků,“ uvedl dr. Christopher Gibson z Fakulty vědy a inženýrství při Flindersově univerzitě. „Díky nejnovějším experimentům jsme dokázali vylepšit potenciál fosforenu ve fotovoltaických článcích, což vedlo k navýšení účinnosti o další 2-3 procenta.“

Celý článek na Flinders University

Image Credit: Joe Shapter

-jk-