časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Dopad klimatických změn lze snížit ochlazováním chodníků

25. 8. 2021 | MIT | www.mit.edu

Chodníky tvoří podstatnou část městské zástavy – jen v Americe pokrývají cca 40 procent všech měst. Kromě toho, že zajišťují bezpečný pohyb pro chodce, z nich do okolí sálá velké množství tepla.

V důsledku fenoménu nazvaného městský tepelný ostrov absorbují chodníky sluneční záření a oteplují své okolí opětovným vydáváním záření v podobě tepla. Tento fenomén zvyšuje teplotu vzduchu ve městech až o 13 °C a představuje vážná environmentální rizika. Na řešení tohoto problému se zaměřili výzkumníci z MIT CSHub, kteří studují možnosti ochlazování povrchových ploch způsobujících městské tepelné ostrovy. Jejich výzkum se zaměřuje především na „ochlazující chodníky“, které odráží více slunečního záření a vydávají méně tepla.

Ochlazující chodníky

Dle nejnovějších poznatků lze konstatovat, že použitím materiálů zajišťujících efektivnější ochlazování chodníků by bylo možné snížit teplotu vzduchu v Bostonu a Phoenixu o 1,7 až 2,1 °C. Následkem toho by došlo k redukci emisí skleníkových plynů až o 3 procenta v Bostonu, potažmo o 6 procent ve Phoenixu.

Celý článek na MIT

Image Credit: Unsplash

-jk-