časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Dobíjitelné baterie s delší výdrží a kratší dobou nabíjení

11. 7. 2016 | Paul Scherrer Institute | www.psi.ch

Společná snaha vědců ze švýcarského výzkumného ústavu Paul Scherrer Institute (PSI) a Spolkové vysoké školy v Curychu vedla k vývoji velmi jednoduché a levné metody ke zvýšení výkonu tradičních dobíjitelných Li-ion baterií.

Místo objevování nové technologie vědci k výzkumu přistoupili odlišným způsobem. Soustředili svou pozornost na podrobné prozkoumání již existujících komponent a využití jejich potenciálu. Jednoduchou optimalizací grafitové anody - nebo negativní elektrody - v konvenční Li-ion baterii dosáhli výzkumníci zvýšení jejího výkonu. V laboratorních podmínkách dokázali navýšit kapacitu až o faktor 3. Komerční baterie nebudou díky svému složitému provedení zcela schopny replikovat tyto výsledky, ale ke zvýšení výkonu určitě dojde, možná až o 30 - 50 procent, což potvrdí další experimenty.

Inovace dobíjitelných baterií

Principem metody je pokrytí částic grafitu nanočásticemi oxidu železitého, které jsou citlivé na magnetické pole a následné ponoření do ethanolu. Ponořené a již zmagnetizované částice jsou poté vystaveny magnetickému poli o síle 100  mT (militesla), což odpovídá asi síle běžného magnetu na lednici. Částice jsou díky tomu dokonale zarovnané a sníží tak vzdálenost iontů lithia na miminum.

Celý článek na Paul Scherrer Institute

Image Credit: Paul Scherrer Institute

-jk-