časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Chevrolet Bolt: Seznamte se s prvním elektromobilem pro masy

8. 1. 2016 | Wired | www.wired.com

General Motors (GM) právě porazil Tesla Motors ve snaze vyrobit elektrické vozidlo pro masy s dojezdem, který se pohybuje v trojciferných hodnotách.

Výkonný ředitel GM Mary Barra odhalil na výstavě CES elektřinou poháněný automobil Chevrolet Bolt a poskytl tak světu první pohled na automobil, který by se mohl stát největším triumfem GM za posledních několik desetiletí. Malý Bolt může svým vzhledem připomínat jeden z mnoha pětidvéřových kompaktů, ale mistrovský kousek z něj dělají dvě čísla: 200 a 30 000.

Chevrolet Bolt - první auto poháněné elektřinou pro masy

První číslo je dojezd: 200 mil (320 km) na plně nabitou baterii. Tuto hodnotu překoná pouze Tesla se svým nejlevnějším modelem, který začíná na 70 000 dolarech. A to nás přivádí ke druhému číslu. Chevrolet slibuje, že za Bolt zákazník zaplatí méně než 30 000 dolarů, a to po odečtu 7 500 dolarů za daňové úlevy. Bolt se tak stane prvním elektricky poháněným automobilem s vynikajícím dojezdem za skvělou cenu a elektromobilem pro masy.

A být v čele v tomto případě znamená vyhrát závod ve výrobě prvního automobilu poháněného výhradně bateriemi s dojezdem přes 200 mil a cenou 30 000 dolarů. Jde o obecně uznávaný bod, ve kterém již není dojezd elektromobilu, který koupíte za cenu nižší, než je cena průměrného nového auta v USA, takový problém. Největší konkurencí pro GM je Elon Musk se svou Teslou, který plánuje odhalit dlouho očekávaný Model 3 na jaře a výrobu rozjet v roce 2017. VW a Nissan v současné době také pracují na vlastním elektrickém autě, ani jeden z výrobců ale dosud neohlásil žádný konkrétní model.

Celý článek na Wired

Image Credit: GM

-jk-