časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Budoucnost velkých displejů? Mini LED

19. 7. 2021 | IEEE Spectrum | spectrum.ieee.org

Herní monitor Asus ROG Swift PG32UQX se zjevil jako blesk z čistého nebe. Tento robustní 32palcový monitor, oděný v křiklavém plastovém kabátku, přináší na první pohled obyčejný displej. Opak je však pravdou, protože tchajwanský výrobce počítačových součástek a elektroniky vsadil na technologii mini LED.

Kromě rozlišení 4K se může PG32UQX pochlubit kontrastem srovnatelným s kvalitními HDTV televizory a brilantním dynamickým rozsahem (HDR). Směle tak drtí veškerou konkurenci ve hrách jako Microsoft Flight Simulator a Forza Horizon 4. Asus však není jediný výrobce, který vsadil na mini LED. Apple tuto technologii využívá u svých retina displejů Pro Display XDR a nejnovějších iPadů Pro 12.9. Televizní průmysl, kde se technologie mini LED uchytila jako první, nyní doslova chrlí nové vlajkové modely, kupříkladu LG QNED, Samsung Neo QLED a TCL OD Zero.

Mini LED

Mini LED charakterizují stovky či tisíce drobných LED kontrolek umístěných přímo za LCD panelem, které osvětlují displej. S tímto uspořádáním se však pojí jedna potencionální nevýhoda, a tou je tloušťka. Samotný LCD displej se odlišuje od starších verzí, ale podsvícení mini LED poskytuje úžasný kontrast a výkon v tmavých scénách.

Celý článek na IEEE Spectrum

Image Credit: Unsplash

-jk-