časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Budoucnost nehmotného skladování energie na dosah ruky

24. 3. 2021 | Popular Mechanics | www.popularmechanics.com

Průlomový výzkum švédských odborníků z University of Technology a KTH Royal Institute of Technology umožnil výrobu strukturální baterie s 10násobnou účinností oproti předchozí generaci.

Co je strukturální baterie a proč je kolem ní tolik povyku? Tento termín označuje zařízení pro skladování energie schopné nést váhu v rámci konstrukčního řešení, jehož je součástí. V praxi se může jednat například o zeď domu vyrobenou z těchto baterií. Dle vyjádření výzkumníků jsou strukturální baterie určeny především pro elektromobily, jež pohání velké množství malých akumulátorů. Při designu elektromobilu tedy konstruktéři musí počítat s celkovou hmotností akumulátorů.

Nehmotná baterie

Co kdyby však bylo možné z baterií vyrobit samotnou karoserii automobilu? Při výrobě strukturální baterie výzkumníci nejprve vložili skleněná textilní vlákna mezi pozitivní a negativní elektrodu, kterou následně ponořili do supermoderního polymerního elektrolytu a nakonec vše zapekli ve speciální peci. Výsledkem je odolný plochý bateriový článek s výbornou vodivostí a skvělými výsledky v tahové zkoušce do všech směrů.

Celý článek na Popular Mechanics

Image Credit: Getty Images

-jk-