časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Budou roboti v budoucnu vnímat dotyk díky 3D tištěné kůži?

12. 5. 2017 | University of Minnesota | twin-cities.umn.edu

Inženýři z University of Minnesota vyvinuli revoluční metodu pro 3D tisk pružných elektronických senzorových zařízení, které mohou pomoci robotům rozpoznávat své okolí dotykem. Objev amerických výzkumníků je rovněž důležitým krokem vpřed ve vývoji tištěné elektroniky určené pro lidskou kůži.

Tento pružný elektronický fabrikát nalezne využití v mnoha oborech lidské činnosti,” uvedl Michael McAlpine, docent mechanického inženýrství na University of Minnesota a vedoucí studie. „Aplikujeme-li tento typ ‚bionické kůže‘ na chirurgické roboty, získají tím možnost skutečně cítit. Při zákrocích prováděných těmito roboty by se tedy nemusely používat speciální kamery jako dosud. Tyto senzory by rovněž pomohly robotům lépe vnímat okolní prostředí a snadněji interaktovat mezi sebou navzájem.”

3D tištěná bionická kůže

McAlpine a jeho tým vyrobili unikátní zařízení na jedinečné 3D tiskárně, kterou si sami sestavili. Multifunkční tiskárna má čtyři trysky pro tisk pomocí různých speciálních inkoustů, které tvoří jednotlivé vrstvy zařízení. Základní vrstva je složena z křemíku, vrchní a spodní elektrody jsou vyrobeny z vodivého inkoustu, dále je zde tlakové čidlo ve tvaru cívky a prostřední vrstva, která drží vše dočasně pohromadě, dokud není odstraněna v rámci výrobního procesu.

Celý článek na University of Minnesota

Image Credit: Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA

-jk-