časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Bio inkoust pro 3D tisk uvnitř těla

8. 7. 2020 | IEEE Spectrum | spectrum.ieee.org

Na čekací listině je v současné době pouze ve Spojených státech téměř 70 000 pacientů, kteří potřebují nové orgány. Vědecká komunita se tento problém snaží řešit pomocí bio tisku, který by umožnil vyrábět libovolné orgány přesně na míru každému pacientovi technikou 3D tisku.

Jednou z překážek na cestě ke splnění této vize je však fakt, že 3D tisk orgánů mimo tělo vyžaduje v konečném důsledku jejich implantaci. Jakýkoliv zásah do těla však znamená vysoké riziko infekce a delší dobu zotavení pro pacienty. Možným řešením problému může být nový bio inkoust, tvořený živými buňkami umístěnými v gelu, který lze bezpečně používat uvnitř těla a mohl by tak pomoci rozšířit tuto netypickou techniku 3D tisku.

Bio inkoust

Podle nové studie, zveřejněné v časopise Biofabrication, vyvinuli výzkumníci bio inkoust, který lze vytvrdit za použití viditelného světla. Mimoto lze inkoust používat k tisku při tělesné teplotě, což byla obrovská nevýhoda předchozích generací bio inkoustu, jenž byl při tělesné teplotě příliš tekutý a nedržel tvar, uvedl hlavní autor studie David Hoelzle z Ohio State University.

Celý článek na IEEE Spectrum

Image Credit: Ohio State University

-jk-