časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Bezdrátový detektor toxických plynů do ruky

30. 6. 2016 | MIT | news.mit.edu

Výzkumníci z Massachusettského technologického institutu (MIT) vyvinuli chemické senzory, vyrobené z chemicky upravených uhlíkových nanotrubiček, které umožňují chytrým telefonům nebo jiným bezdrátovým zařízením detekovat množství toxických plynů.

Výzkumníci plánují použít senzory a navrhnout lehké a levné radiofrekvenční identifikační odznaky (RFID) pro osobní ochranu. Tyto odznaky mohou sloužit vojákům na bojišti k rychlé detekci chemikálií - jako nervového plynu - nebo lidem, kteří pracují s nebezpečnými chemikáliemi.

Nositelný detektor toxických plynů

Senzor je ve své podstatě okruh s uhlíkovými nanotrubičkami, které jsou normálně vysoce vodivé, ale pro účely experimentu byly obaleny v izolačním materiálu, který je udržuje ve vysoce nevodivém stavu. Po vystavení toxickému plynu se izolační materiál rozlomí a nanotrubičky tak získají svou vodivost. Toto vyšle signál, který přečte NFC technologie chytrého telefonu, dovolující posílat data na krátkou vzdálenost. Senzory dokáží detekovat méně než 10 částic na jeden milion toxických plynů za 5 vteřin.

Každý senzor je navíc velmi levný na výrobu - z 1 g uhlíkových nanotrubiček lze vyrobit 4 miliony senzorů.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-