časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Američtí výzkumníci pomáhají vyvinout udržitelné polymery

28. 9. 2020 | Florida State University | www.fsu.edu

Výzkumníci z Fakulty inženýrství při Floridské státní univerzitě zaměřili svou pozornost na vliv teploty na udržitelné polymery. Jejich zjištění mohou pomoci při výrobě ekologických plastů.

Veškeré plasty jsou vyráběny z ropy, což je neobnovitelný zdroj, který postupně zahlcuje naši planetu,“ uvedla Rufina Alamová, profesorka Oddělení chemického a biomedikálního inženýrství. „Naším cílem je zkoumat způsob zahřívání a ochlazování udržitelných polymerů, abychom dokázali vyrobit ekologickou variantu plastů.“ Určení správné teploty pro zpracování plastů je klíčovým aspektem produkce kvalitnějších materiálů, což výzkumníkům pomůže nahradit levné polymery vyráběné z ropy levnou a ekonomicky realizovatelnou variantou v podobě udržitelných polymerů.

Udržitelný polymer

Vědecký tým se zaměřil na studium polymeru zvaného polyoxymethylen – termoplastického polymeru využívaného k výrobě přesných dílů. Ve spolupráci s výzkumníky z německé Kostnické univerzity se jim podařilo syntetizovat polyoxymethylen z udržitelné biomasy, jehož základ tvoří polyetylen spojený s acetylovými skupinami v přesně stanovených vzdálenostech. Výsledný materiál kombinuje tvrdost polyetylenu s hydrolytickou rozložitelností acetylové skupiny. Tento typ polymeru tedy vyniká tvrdostí, ale při kontaktu s vodou se rozkládá snadněji než tradiční polymery.

Celý článek na Florida State University

Image Credit: Mark Wallheiser

-jk-