časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Američtí vědci vytvořili první programovatelné digitální vlákno svého druhu

4. 6. 2021 | MIT | www.mit.edu

Inženýři z Massachusettského technologického institutu vytvořili první digitální vlákno schopné rozpoznávání, ukládání a analýzy dat po všití do oblečení.

Až doposud byla elektronická vlákna analogová, to znamená, že namísto digitálního signálu přenášela nepřetržitý elektronický signál. Nyní lze jednotlivé jednotky informací zakódovat a zpracovávat ve formě nul a jedniček. Tento výzkum představuje první realizaci vlákna se schopností zpracovávat a ukládat údaje digitálně, čímž otevírá dveře výrobě chytrých programovatelných textilií.

Programovatelné digitální vlákno

Polymerní vlákno o délce několika desítek metrů vzniklo vsazením několika stovek čtvercových křemíkových digitálních mikročipů do preformy a následným slisováním. Samotné vlákno je flexibilní a velmi tenké – bez problémů se provlékne okem jehly, všije do látky a vydrží minimálně 10 pracích cyklů. Ovládání vlákna zajišťuje malé externí zařízení. Výzkumníci se do budoucna plánují zaměřit na vývoj nového čipu ve formě mikrokontroléru, který by mohl být integrován přímo do vlákna.

Celý článek na MIT

Image Credit: Roni Cnaani

-jk-