časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Američtí vědci se zaměřili na výzkum pohybu mikroplastů v půdě

16. 11. 2020 | Phys.org | www.phys.org

Znečištění životního prostředí plasty je všudypřítomné – mikroplasty z jednorázových produktů lze nalézt po celém světě včetně Antarktidy. Ne mnoho je však známo o způsobu, jakým se tyto mikročástice pohybují a hromadí v prostředí.

Výzkum vědeckého týmu z Princetonské univerzity nyní odhalil mechanismy, jakými se mikroplasty – kupříkladu polystyren – a částice znečišťujících látek přenášejí půdou a ostatními porézními médii na delší vzdálenosti. Nové poznatky mohou pomoci předcházet šíření a hromadění kontaminantů ve vodě a vodních zdrojích.

Pohyb mikroplastů

Studie, publikovaná v časopise Science Advances, odhaluje, že mikroplasty jsou zachytávány porézními materiály, jako je zemina a sediment, avšak postupem času dochází k jejich uvolňování a častokrát k přesunu na delší vzdálenosti. Z pozorování výzkumného týmu vyplývá, že přenos mikročástic závisí na vysoké míře průtoku tekutin médiem. Proces sedimentace či utváření usedlin a následná eroze podléhá periodickým výkyvům. Tvorba usedlin a následné uvolňování média zapříčiněné tlakem kapaliny v průběhu času přesouvá částice pórovým prostorem v půdě do té doby, než dojde k tvorbě dalších usedlin.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Unsplash

-jk-