časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Algoritmus pro rychlé generování náhodných čísel

1. 6. 2020 | MIT | www.mit.edu

Rychlé a efektivní generování náhodných čísel vždy představovalo pro vědce složitou výzvu. Po mnoho století jsme se při hrátkách s pravděpodobností spoléhali na hod kostkou či mincí nebo jednoduché zamíchání karet. Ve druhé polovině 20. století začaly tuto roli přebírat počítače a nově vzniklé metody generování náhodných čísel nalezly využití v mnoha oborech – od kryptografie a systémy umělé inteligence přes předpovídání počasí a epidemiologii až po finančnictví.

Výzkumníci z MIT nyní vyvinuli algoritmus, který dokáže chrlit náhodná čísla s nevídanou rychlostí, přesností a minimálními požadavky na paměť. Nový algoritmus, nazvaný Fast Loaded Dice Roller (FLDR), je počítačový program simulující hod kostkou k vytváření náhodných celých čísel. Kostka může mít jakýkoliv počet stran, které jsou načteny do programu, jež následně vyhodnocuje hody tak, aby některé strany kostky padly častěji než ostatní. Při celém procesu je tak neustále přítomna nahodilost, je však omezena v rámci přednastavených hodnot pravděpodobnosti.

Vytváření náhodných čísel

Rozšířenost FLDR je v současnosti samozřejmě naprosto minimální, ale její tvůrci již přemýšlejí nad znásobením její efektivnosti pomocí softwarového a hardwarového inženýrství. Kromě toho již mají konkrétní představu o využití algoritmu nad rámec obecného generování náhodných čísel. FLDR může výraznou měrou pomoci například při simulaci systémů metodou Monte Carlo, jež se typicky používá pro výpočet integrálů.

Celý článek na MIT

Image Credit: Unsplash

-jk-