časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

ABB postaví v České republice výrobní a vývojové centrum pro robotiku

9. 6. 2021 | ABB s.r.o. | www.abb.com

Společnost ABB Česká republika dnes představila projekt nového výrobního a vývojového centra, které se začíná stavět v areálu OSTRAVA AIRPORT MULTIMODAL PARK (OAMP) v Mošnově. Celková investice přesáhne 300 milionů korun a přinese z počátku přibližně 120 kvalifikovaných pracovních míst. Centrum se otevře v první polovině roku 2022 a bude využívat nejmodernější automatizované a digitální výrobní procesy.

Nové výrobní a vývojové centrum, kterým ABB v Ostravě významně rozšiřuje svůj záběr v oblasti robotiky a zároveň v něm umístí své stávající Globální centrum pro opravy a repase robotů, bude využívat nejmodernější výrobní procesy, včetně strojového učení a digitálních a kolaborativních řešení. Bude se zaměřovat na hi-tech výrobu a vývoj robotických periferií, což jsou klíčové části robota, které jsou umístěny na konci jeho ramene, například pneumatická chapadla, vakuové přísavky nebo kamerové systémy.

„Přinášíme sofistikovaný výrobní program s vysokou přidanou hodnotou pro zákazníky, kteří jsou z nejnáročnějších světových trhů. Není náhoda, že nové centrum vznikne právě v ČR a Ostravě. Máme zde vybudovanou silnou základnu technicky a projektově orientovaných špičkových profesionálů a k tomu přispívá i dlouholetá úzká spolupráce se školami v čele s VŠB-TU,” řekl Vítězslav Lukáš, generální ředitel ABB v České republice, a doplnil: “Rozsahem záběru na Ostravsku jsme špičkou i v rámci celé ABB. Máme velmi silné robotické jednotky i jinde, ale svou komplexitou je tato unikátní. Naše programy tu zahrnují jak sofistikovaný vývoj, například laserových robotických aplikací, tak výrobu náročných periferií pro roboty i globální opravárenské centrum.

„Potvrzuje se, že je náš region skvělým a zajímavým místem pro významné investory. Společnost ABB má u nás už inženýringové centrum a globální repasovací centrum robotů, od příštího roku zde přibude nová jednotka založená na digitalizaci a robotizaci výroby. Pro náš kraj a jeho obyvatele je to bezesporu dobrá zpráva. Vzniknou tu další nové zajímavé pracovní příležitosti a náš kraj se opět posune o něco dál ve své transformaci,” řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

„Znalostní ekonomika musí být páteří sociálně-ekonomické transformace Ostravska v době odklonu od těžkého průmyslu a uhlí. K jejímu rozvoji máme skvělý potenciál díky dvousetleté průmyslové historii a technické i technologické vzdělanosti místních lidí. Věřím, že vývoj inovativních technologických řešení, kterým se společnost ABB věnuje, pomůže vytvářet příznivé prostředí pro udržení místních či přilákání nových talentů, o které v našich aktivitách tak usilujeme,“ uvedl primátor Tomáš Macura.

„Znalosti a kompetence absolventů technických oborů jsou zásadním způsobem ovlivněny propojením teoretické a praktické výuky. Toho lze lépe dosáhnout s pomocí silného průmyslového partnera,” uvádí vedoucí katedry robotiky VŠB-TU, prof. Dr. Ing. Petr Novák.

Dalším faktorem výběru lokality byla poloha a možnosti OAMP, který je na křižovatce leteckých, železničních a silničních tahů. Zejména připravované železniční spojení areálu napříč celou euroasijskou pevninou je nejen konkurenčně zajímavé, ale i přínosné z hlediska udržitelnosti. ABB jako jedna z TOP 100 udržitelných světových společností1 předpokládá, že bude do budoucna moci plně využít místní potenciál ekologické železniční dopravy.

„Získání významného nájemce, jakým je společnost ABB, je pro nás závazkem a současně oceněním naší práce, kterého si velmi vážíme. ABB bude využívat v pořadí již čtvrtou halu o výměře 12 tis. m2 v rámci areálu OSTRAVA AIRPORT MULTIMODAL PARK, který se rozroste na 137 tis. m2. Plocha celého areálu se rozkládá na 52 hektarech a po dokončení výstavby bude k dispozici 234 tis. m2 skladových, výrobních a kancelářských ploch. Součástí areálu bude rovněž terminál kombinované dopravy, který umožní přesunout významnou část nákladní dopravy ze silnice na železnici,“ uvedl Petr Kalina, statutární zástupce investora OAMP.

Nový provoz výroby a vývoje robotiky získá silnou synergii zejména s opravárenským centrem průmyslových robotů, které v rámci ABB přebírá stále více kompetencí v celosvětovém měřítku. Ostravské centrum je součástí sítě ABB globálních center pro opravy a repase robotů, která ještě zahrnuje Auburn Hills (Michigan, USA) a Šanghaj (Čína).

1Corporate Knights Global 100 Index