časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

3D tištěný písek s výjimečnou pevností

15. 11. 2021 | ORNL | www.ornl.gov

Výzkumníci z Národní laboratoře Oak Ridge (ORNL) navrhli nový polymer určený ke stvrzení a posílení křemenného písku pro technologii tryskání pojiva neboli metodu 3D tisku používanou pro výrobu prototypů a drobných součástek.

Tisknutelný polymer umožňuje produkci složitých pískových struktur s výjimečnou pevností, rozpustných ve vodě. Studie, zveřejněná v časopise Nature Communications, demonstruje robustnost nového polymeru na 3D tištěném pískovém mostě o délce 6,5 cm, který unese až 300násobek své váhy, což je ekvivalent 12 budov Empire State Building stojících na Brooklynském mostě.

Extrémně pevný polymer

Tiskový postup tryskání pojiva je levnější a rychlejší než ostatní běžně používané metody 3D tisku a umožňuje vytvářet 3D struktury ze široké škály práškových materiálů, tudíž skýtá velkou výhodu v podobě škálovatelnosti. Koncept vychází z inkoustového tisku, namísto inkoustu ale z tiskové hlavy prýští tekutý polymer, který váže práškový materiál, například písek, a vytváří požadovaný 3D předmět. Tento pojivý polymer dodává tištěnému písku jeho sílu.

Celý článek na ORNL

Image Credit: Dustin Gilmer / University of Tennessee, Knoxville

-jk-