časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

3D tisk komplexnějších materiálů pomocí světla

13. 3. 2019 | University of Wisconsin–Madison | www.wisc.edu

3D tisk způsobil revoluci na poli zdravotní péče, biomedicínského inženýrství, průmyslové výroby a uměleckého designu a rozšířil se navzdory tomu, že většina technik 3D tisku dokáže najednou produkovat pouze části vyrobené z jednoho materiálu. Větší variability materiálů lze dosáhnout za předpokladu, že 3D tiskárny použijí v rámci jednoho procesu více materiálů.

Aktuální výzkum vědců University of Wisconsin–Madison využívá k dosažení této komplexnosti různé vlnové délky světla. Nová 3D tiskárna využívá různé vzorce viditelného a ultrafialového světla k selekci jednoho ze dvou monomerů, který je následně vytvrzen a vytváří pevný materiál. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Nature Communications.

3D tisk pomocí světla

Neotřelý přístup výzkumníků k 3D tisku využívajícího více materiálů by mohl umožnit návrhářům, umělcům, inženýrům a vědcům na celém světě vytvářet o poznání složitější systémy. Nová technika by mohla najít své využití kupříkladu ve zdravotnictví k výrobě personalizovaných protéz, nebo při vývoji umělých orgánů a tkání.

Celý článek na University of Wisconsin–Madison

Image Credit: A. J. Boydston a Johanna Schwartz

-jk-