časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Testování možnosti startu ze tmy z baterie v praxi ve Finsku

18. 12. 2020 | Danfoss, s. r. o. | www.danfoss.cz

Toto léto hrál Danfoss Drives ve Finsku rozhodující roli v unikátním testu sítě pro rozvod elektrické energie, kdy byla zálohová energie pro obec poskytnuta z jedné baterie.

Tento proces se nazývá start ze tmy. Obnova dodávky elektrické energie do sítě, aniž by se pro její obnovení při úplném nebo částečném rozpadu muselo spoléhat na externí síť pro přenos elektrické energie. Proces startu ze tmy ještě není na trhu úplně běžný.

Testování možnosti startu ze tmy z baterie v praxi ve Finsku - Danfoss

Během srpnové noci tohoto roku uskutečnily finské energetické společnosti Fortum a Caruna unikátní test sítě v obci Inkoo, která leží asi 50 kilometrů od Helsinek. Naplánovaly simulaci případu, kdy síť pro rozvod elektrické energie selhala, spadla a pro její znovunapojení byl použit úložný systém baterie.

V této situaci nastane po výpadku start ze tmy, jež je funkcí jednomegawattové baterie od holandského poskytovatele Alfen. Spustí se frekvenční měniče pro rozvodovou síť VACON NXP, jež jsou součástí systému od Alfen. Ty po dostatečném napojení transformátoru převedou energii z baterie do sítě pro přenos elektrické energie a dále pak do domů v příslušné oblasti. Tyto pokusy byly provedeny přímo v praxi na izolované časti sítě s přibližně dvěma sty zákazníků.

Než byl tento pokus realizován, proběhlo množství příprav. Jejich součástí bylo schválení frekvenčního měniče pro rozvodovou síť VACON NXP pro připojení k síti. Člen elektrifikačního týmu Danfoss Drives, pan Lauttamus a společnost Alfen pro získání certifikace rozsáhle spolupracovali s Finngridem, finským národním provozovatelem sítě pro rozvod elektrické energie.

Proces certifikace je v Danfoss Drives na dobré cestě. „Pro Danfoss Drives elektrifikační tým je to důležitý milník. Náš tým momentálně pracuje na rozšíření grid kódů pro frekvenční měniče VACON NXP. Zjistili jsme, že mnoho velkokapacitních poskytovatelů energie ve svých systémech ještě nepodporuje pokročilejší funkce, jako je možnost startu ze tmy. Nyní máme možnost využít příležitosti, jelikož máme nově schválenou laboratorní techniku a certifikované zaměstnance, díky kterým můžeme rychleji schvalovat.“ Říká Hanu Sarén, vedoucí elektrifikace ve společnosti Danfoss Drives.

Tiskové materiály Danfoss