časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Řízení robotů: Intuitivní ovládání robotů díky digitálnímu dvojčeti

12. 11. 2021 | HENNLICH s.r.o. | www.hennlich.cz

Nákladově efektivní řízení robotů a simulace zdarma

Možnost naprogramovat si vhodné řešení ještě před pořízením samotného robota. To umožňuje nový software pro snadné programování robotů, který vyvinula v rámci svých řešení pro nízkonákladovou automatizaci firma igus. Software je k dispozici bezplatně online a poskytuje uživateli jednoduchý úvod do automatizace. S pomocí tohoto software lze naprogramovat a řídit různé kinematiky robota a simulovat je přes digitální dvojče. Hardware robota, například lineární robot se skříňovým rozvaděčem, je k dispozici už od 5 000 EUR (zhruba 130.000 korun).

https://www.igus.cz/info/robot-software

Vykládání zboží z krabic, odběry vzorků nebo vydávání plechovek z automatů – to vše zvládnou roboty! Firma igus, kterou v Česku výhradně zastupuje společnost HENNLICH, má ve svém portfoliu roboty s kloubovým ramenem, delta roboty nebo lineární roboty. Pro všechna tři řešení je možné využít nový speciální software igus® Robot Control pro jejich simulaci a programování. Díky němu si mohou uživatelé předem vyzkoušet, který z tří typů robotů je pro jejich aplikaci nejvhodnější. „Dlouhodobě se pohybuje ve strojírenství, proto jsme velmi dobře obeznámeni s různými druhy kinematiky, takže kvitujeme vyvinutí jednoduchého a intuitivního řídicího systému pro roboty,“ říká Tomáš Vlk, který má ve firmě HENNLICH na starosti oblast robotiky firmy igus.

Tento software je k dispozici online zdarma a bez licence. Software obsahuje digitální dvojčata všech robotů od igusu, která lze simulovat a učit jako skutečného robota. Řídicí systém robota lze později použít k dalšímu intuitivnímu programování. Každý program lze následně aplikovat na skutečného robota. Kompletní hardwarový balíček, například lineární robot drylin® s integrovaným řídicím systémem ve skříni rozvaděče, je k dispozici od 5 000 EUR (zhruba 130.000 korun).

Snadné programování robotů

V software igus® Robot Control lze volně pohybovat všemi osami digitálního dvojčete přes 3D rozhraní. „Pomocí funkce teach-in lze robota velmi snadno programovat i bez jeho připojení. Stačí, aby uživatel robota ručně nastavil do požadované polohy a nadefinoval, jakým způsobem se má pohybovat. Proces se opakuje, dokud se nevytvoří požadovaný profil pohybu,“ popisuje Tomáš Vlk.

Software umožňuje přidání koncových efektorů, jako například uchopovačů s automatickým nastavením středu nebo instalaci virtuálního ohraničení, aby se zabránilo robotům v kolizi se strojem. igus® Robot Control lze připojit k nadřazenému řídicímu systému, a to prostřednictvím rozhraní s digitální IO jednotkou nebo ethernetovou komunikací pomocí IP adresy. Uvažuje se i o dalším rozšíření řídicího systému. „V budoucnu chceme nabídnout cloudové služby jako integrované vidění, vzdálené uvedení do provozu, vyhodnocení obrazu přes webkameru a bin picking. Také plánujeme online školení, na které se může uživatel za malý poplatek zaregistrovat,“ dodává Tomáš Vlk.

Tiskové materiály Hennlich