časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Recyklací elektrozařízení ušetřili v Temelíně tři tisíce litrů ropy

12. 10. 2016 | ČEZ a.s. | www.cez.cz

Celkem 13 televizí, 75 monitorů a 1896 kilo drobných elektrických spotřebičů předala elektrárna Temelín za rok recyklaci. Ušetřila tak více než 3 500 litrů ropy, 240 tisíc litrů vody a dva tisíce kilogramů primárních surovin a 57 tisíc kWh elektřiny. Ročně se v ČR jen přes sdružení Asekol, které provozuje nejhustší sběrnou síť použitých elektrospotřebičů v Evropě, k recyklaci předá skoro 20 tisíc tun elektrozařízení.

V Temelíně staré spotřebiče shromažďují na svém sběrném dvoře. Minimálně dvakrát ročně je pak předávají certifikované firmě. Podle přepočtu společnosti Asekol tak temelínská elektrárna odevzdanými spotřebiči ušetřila 57 tisíc kWh elektřiny. To sice největší česká elektrárna vyrobí přibližně za 1,5 minuty, podle představitelů ČEZ jde ale už o nezanedbatelné množství elektřiny.

Jaderná elektrárna Temelín

„Recyklací ročně ušetřených 50 tisíc kWh elektřiny odpovídá roční spotřebě přibližně 20 českých domácností. A nás to v podstatě nic nestojí. Je to o vyčlenění prostor, nastavení systému sběru spotřebičů a zodpovědném chování zaměstnanců,“ poznamenal Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín Skupiny ČEZ.

Loni sdružení Asekol sesbíralo a předalo k ekologické recyklaci 17 743 tun starého elektrozařízení. Například rozebráním televizí lze získat až 80 procent materiálů. Jde především o sklo, měď a plasty. Recyklace je tak k životnímu prostředí šetrnější než těžba surovin.

Staré televizory, monitory doporučují odborníci vozit na klasické sběrné dvory. „Pro drobnou elektroniku jako třeba rádia, toustovače, elektrické hračky nebo mobily lze využít červený kontejner,“ doplnila Martina Martinková, PR manažerka organizace Asekol.

Červených kontejnerů na drobnou elektroniku je po celé republice 2400 a jen například v Českých Budějovicích lze na červený kontejner narazit na 45 místech. Jejich seznam je na adrese http://www.cervenekontejnery.cz/.


Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2015 vyrobila 14,23 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4,5 roku, českým domácnostem by stačila na celý rok.

Tiskové materiály ČEZ