časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Na spanilou jízdu z Ostravy do Štramberku se vypravilo 40 elektromobilů

31. 5. 2021 | ČEZ, a. s | www.cez.cz

Příznivci elektromobility se v sobotu vydali na spanilou jízdou po Moravskoslezském kraji, aby si navzájem vyměnili zkušenosti a představili výhody elektromobilů veřejnosti. Tradiční eJantarová cesta letos vedla z Ostravy do Štramberku a zpět do ostravského Centra bezpečné jízdy LIBROS, kde si řidiči vyzkoušeli svou šikovnost ve škole smyku na tryskách.

 Obr. 1. Při registraci napočítali pořadatelé přesně 40 elektromobilů, Obr. 2. Na eJantarovou cestu se většinou vypravily celé rodiny

Počet elektromobilů se v Česku rychle zvyšuje. Aktuálně je u nás registrováno více než 6 000 elektromobilů, z toho přes 3 300 jich přibylo v loňském roce. Za první tři měsíce letošního roku přibylo dalších 585 čistě elektrických aut a odhady dalšího vývoje hovoří o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů.

Rozvoj elektromobility souvisí se stále dostupnější infrastrukturou. Nejpilnější v budování dobíjecích stanic je ČEZ, který jen v Moravskoslezském kraji provozuje 33 veřejných dobíjecích stanic, z toho 21 rychlodobíjecích. Kromě krajské metropole Ostravy jsou například v Bohumíně, Českém Těšíně, Frýdku-Místku, Karviné, Opavě, Třinci, Bruntále, Novém Jičíně nebo na mošnovském letišti.

Obr. 2. Na eJantarovou cestu se většinou vypravily celé rodiny 
Obr. 2. Na eJantarovou cestu se většinou vypravily celé rodiny, Obr. 4. Seřadiště elektromobilů

Zájemci si otestovali svou šikovnost ve škole smyku Centra bezpečné jízdy LIBROS
Obr. 5. Zájemci si otestovali svou šikovnost ve škole smyku Centra bezpečné jízdy LIBROS

„Služby pro elektromobilisty se v regionu rychle zlepšují, na čemž se výrazně podílí také ČEZ. Díky tomu se dá elektromobil rychle nabít nejen v Ostravě, ale i v dalších městech, včetně jesenického Bruntálu nebo beskydského Třince, takže lidé teď můžou s elektromobilem bez problémů vyrazit i na dovolenou do hor,“ říká propagátor elektromobility a pořadatel eJantarové cesty Milan Rajchl.

Tiskové materiály ČEZ