časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

MSV 2016 ve znamení konjunktury

7. 10. 2016 | redakce ELEKTRO | www.eel.cz

Na brněnském výstavišti se konal v době od 3. do 7. října 2016 v pořadí již 58. mezinárodní strojírenský veletrh. Jeho pořadatel Veletrhy Brno, a. s., připravil pro návštěvníky ve více než deseti výstavních pavilonech a několika venkovních expozicích skvělou podívanou, která byla jakýmsi exkurzem do světa současné strojírenské techniky.

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně se již více než půl století těší velké oblibě návštěvníků jak z laické, tak odborné veřejnosti a patří mezi nejvýznamnější akce tohoto druhu ve střední Evropě. Každoročně se ho účastní více než 1 500 vystavovatelů a 80 000 návštěvníků (obr. 1). Pokud jde o zahraniční účast, tak tu tvoří přes 35 % vystavovatelů a 10 % návštěvníků.

Obr. 1. Zájem o letošní MSV v Brně byl obrovský

S letošním strojírenským veletrhem se současně konaly také další specificky zaměřené veletrhy, které svým pojetím a expozicemi upoutaly zájem veřejnosti. Šlo o IMT – Mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů, FOND-EX – Mezinárodní slévárenský veletrh, WELDING – Mezinárodní veletrh svařovací techniky, PLASTEX – Mezinárodní veletrh plastů, pryže a kompozitů a PROFINTECH – Mezinárodní veletrh technologií pro povrchové úpravy.

 

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně se zaměřuje především na průmyslovou automatizaci a prezentaci měřicí, řídicí, automatizační a regulační techniky. Obsáhlé expozice má obráběcí technika (obr. 2), jakož i materiály a komponenty ve strojírenství. Zastoupeny bývají všechny klíčové oblasti strojírenského a elektrotechnického průmyslu, čemuž také odpovídá struktura návštěvníků, která je z velké části odborná. Návštěvníci z řad odborné veřejnosti jsou ze sedmdesáti procent zastoupeny profesionály, kteří disponují rozhodovacími pravomocemi, a ovlivňují tak rozhodování o investicích, a zbývajících třicet procent tvoří vrcholový management.

Obr. 2. Vystavovatelé připravili pro návštěvníky atraktivní podívanou

Nedílnou součástí letošního strojírenského veletrhu v Brně byl také bohatý doprovodný program konferencí, seminářů a workshopů, ze kterého si mohli návštěvníci veletrhu vybírat podle svého zaměření a zájmu. Nakladatelství FCC PUBLIC již tradičně pro ně připravilo konferenci z tematické řady Energie pro budoucnost, tentokrát s podtitulem Energetická efektivnost v průmyslové sféře pro růst podniku (obr. 3).

Obr. 3. Nakladatelství FCC PUBLIC pořádalo v rámci doprovodného programu na MSV 2016 odbornou konferenci z cyklu Energie pro budoucnost 

V rámci letošního MSV proběhla také soutěž o nejlepší výrobky Zlatá medaile MSV 2016, kterou vyhlásil Svaz průmyslu a dopravy České republiky ve spolupráci s Vysokým učením technickým v Brně. Mezi oceněnými exponáty cenou Zlatá medaile MSV 2016 byly Blast Furnace Recovery Turbine – BPRT (výrobce Xi'an Shaangu Power Co., Ltd.), Multifunkční portálové obráběcí centrum MCG 1000 5XT (výrobce TAJMAC-ZPS, a. s.), LiteScope (výrobce NenoVision, s. r. o.), KMR iiwa (výrobce KUKA Roboter GmbH), UL-39 ALBI – ultralehký letoun s dmychadlovým pohonem (výrobce LA composite, s. r. o., Jihlavan airplanes, s. r. o., a Fakulta strojní ČVUT v Praze), Víceúčelový mobilní laserový systém pro precizní laserové navařování, svařování, gravírování a řezání (výrobce MEPAC CZ, s. r. o.). Zlatou medaili MSV 2016 za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy obdržel prof. Ing. Armin Delong, DrSc.

Hlavními partnery letošního veletrhu MSV byly Official Cars MSV, Elektrotechnická asociace České republiky, Český svaz zaměstnavatelů v energetice, Svaz strojírenské technologie, Zväz strojárskeho priemyslu Slovenskej republiky aZväz elektrotechnického priemyslu Slovenskej republiky. Partnerskou zemí byla Čína.

Podle reakcí návštěvníků byl letošní ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně velmi zajímavý jak po stránce odborné, tak organizační. MSV 2016 jasně deklaroval svou špičkovou evropskou úroveň a potvrdil ekonomickou konjunkturu i značný přínos této akce pro všechny zúčastněné strany. Příští v pořadí 59. mezinárodní strojírenský veletrh se bude konat na brněnském výstavišti od 9. do 13. října 2017.

(text, foto a video Kl)