časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Komponenty společnosti Murrelektronik v divadelní automatizaci – Probuzení kouzla divadla k životu

26. 4. 2019 | Murrelektronik CZ spol. s r.o. | www.murrelektronik.cz

Divadlo je místo plné divů. Příběhy plné fantazie ožívají a vtahují diváky do svých kouzel. Herci, scény a rekvizity nás přenesou do cizích, vzrušujících nebo nových světů. A bez ohledu na to, zda jde o výstup školní divadelní skupiny nebo profesionální show na Broadwayi v New Yorku nebo v londýnském West Endu – je zapotřebí talentu a nadšení mnoha lidí, aby bylo představení úspěšné.


Obr. 1. Tým společnosti Absolute Motion Control s Robem Raskovskym (vlevo), 
(foto: © James Delaney)

Automatizační systémy jsou v divadelních představeních důležitými prvky. Režiséři a kreativní tvůrci chtějí svým divákům poskytnout dokonalý zážitek. Aby mohli své nápady zrealizovat, potřebují často podporu vysoce kvalifikovaných inženýrů. Nikdo to nezná lépe než Rob Raskovsky se svým týmem z Absolute Motion Control. Jeho společnost má své sídlo v Londýně a jsou specialisty v oblasti na míru šitých automatizačních řešení pro ty nejlepší show ve West Endu a na různých turné. Na rozdíl od televize nebo kina musí speciální efekty v divadle fungovat dokonale na první pokus, v pravý okamžik, každý večer - a často po celé roky. Za jevištěm zdokonalují inženýři a automatizační experti techniku, aby se podívaná vydařila.

Společnost Absolute Motion Control sleduje dva obchodní modely. Na jedné straně vyvíjí standardní zařízení, která si pronajímá zábavní průmysl. Z rozvaděčů jsou ovládány pohyby servomotorů s jednou nebo čtyřmi osami. Je důležité, aby byla tato standardní zařízení robustní a trvanlivá, aby přispívala k ekonomickému úspěchu, musí být použitelná pro širokou škálu divadelních efektů a musí být dobře ovladatelná. Na druhé straně vyrábí společnost Absolute Motion Control systémy, které jsou zaměřeny speciálně na potřeby zákazníků. Taková zařízení musí být často vyrobena v krátkém časovém horizontu a splňovat přísné technické požadavky, a navíc nesmí zruinovat rozpočet. Předností Absolut Motion Control je schopnost tyto přísady přesně namíchat.

Rob Raskovsky narazil na internetový obchod a produkty společnosti Murrelektronik. Okamžitě ho tak zaujaly, že se informoval o cenách a stáhl si rozsáhlou dokumentaci. S pomocí chytré funkce vyhledávání a přesných filtrů pro zúžení výsledků hledání našel velmi rychle potřebné komponenty. Také první telefonní rozhovory s týmem Murrelektronik ve Velké Británii dopadly skvěle. Přestože divadelní automatizace není zrovna typické použití komponent společnosti Murrelektronik, vnímal Rob Raskovsky hned, že jsou technici na druhé straně linky touto aplikací fascinováni a pustili se s obrovským nadšením do hledání nejlepšího automatizačního řešení pro aktuální zakázku.


Obr. 3. a 4. Mico Pro

Řešení společnosti Absolut Motion Control umožňují realizačnímu týmu divadla provádění speciálních efektů, které diváky upoutají. Rozvaděč s regulátorem pohybu pro servomotory se přitom využívá mnoha různými způsoby. Motory jsou například spojeny s navijáky pro polohování prvků scény. Posouvají například kulisy na scénu nebo je spouštějí a zvedají, pohybují s nimi před oponu a zpět. V některých případech jsou rekvizity pomocí motorů probouzeny k životu. Můžete například posunout na scénu rakev a otevřít její víko, je možné pohybovat různými deskami a žaluzie se mohou automaticky zavírat a otevírat.

Emparro
Obr. 5. Emparro

Správný mix pro dokonalé řešení

Pravidelně pronajímané automatizační systémy vyžadují komponenty, které mají dlouhou životnost, jsou flexibilní, snadno se integrují a fungují mimořádně účinně. Společnost Absolute Motion Control se proto rozhodla použít spínané napájecí zdroje Emparro. S účinností 95 % patří mezi nejúčinnější komponenty tohoto druhu na trhu. Nízké zahřívání chrání sousední komponenty v rozvaděči před negativními tepelnými vlivy, které jinak ovlivňují jejich životnost. Delší životnost je pak přínosem pro celou aplikaci.

Kromě toho se Absolute Motion Control spoléhá na inovační systém sledování proudu Mico Pro společnosti Murrelektronik. Vyžaduje pouze minimum prostoru v rozvaděči a společnost tak může zachovat kompaktní formu jak u standardních, tak i u specifických zákaznických rozvaděčů. Jednotlivé moduly Mico Pro může Rob Raskovsky se svými spolupracovníky jednoduše nasadit na sebe a vzájemně propojit. Modul se dokonale hodí pro sledování proudu nízkonapěťových komponent. Protože je Mico Pro řízeno z řídicí jednotky, může Absolute Motion Control své rozvaděče navrhnout tak, aby i pracovníci s nepříliš rozsáhlými znalostmi v oblasti automatizačních procesů mohli přistupovat k potřebným informacím. Mico Pro sleduje každý jednotlivý kanál a poskytuje přesné diagnostiky jednotlivých kanálů. To je důležité, protože na kanály se připojují pokaždé jiné mechanické prvky. Pokud nastane problém, je možné jej rychle rozpoznat a stejně rychle vyřešit.


Obr. 6. Pohled do rozvaděče


Obr. 7. Pohled do rozvaděče v testovací fázi

Při kabelovém propojení systémů použije tým Absolute Motion Control přednostně kabely M12 společnosti Murrelektronik. Tyto kabely jsou předmontované a dříve, než opustily výrobní závod, byly společností Murrelektronik 100% kontrolovány, což zajišťuje vysokou bezpečnost a zabraňuje výpadkům způsobeným špatnou kvalitou vedení. Pro společnost Absolute Motion Control je obrovskou výhodou, že kabely z kabelového programu Murrelektronik, i když zrovna nejsou na skladě, mohou být zhotoveny a vyexpedovány do 48 hodin po obdržení objednávky. Dorazí proto na místo v okamžiku, kdy jsou zapotřebí – Absolute Motion Control tak může svým zákazníkům nabídnout krátké dodací lhůty a vysokou spolehlivost realizace zakázky.

Rob Raskovsky a jeho kolegové mluví o celkově pozitivní zkušenosti se společností Murrelektronik: „Všechny komponenty, které používáme, převyšují standard a poskytují rozsáhlé funkce - od spínaných napájecích zdrojů s nízkým zahříváním přes efektivní moduly Mico Pro až po kabely a konektory, kterým prostě můžeme věřit. Tyto komponenty nám pomáhají přizpůsobit naše řešení potřebám zákazníků. A přispívají tak k zajištění budoucnosti našich systémů.“

Scéna z „Waitress“ (foto: © Johan Persson)
Obr. 8. Scéna z „Waitress“ (foto: © Johan Persson)

Absolute Motion Control má ve svém odvětví prvotřídní pověst, protože tým intenzivně a konstruktivně spolupracuje s dalšími dodavateli. Společnost se tak stará o to, aby zákazníci získali kompletní řešení, při němž je automatizační, osvětlovací a zvuková technika ve vzájemné harmonii. S tímto systematickým přístupem nalezli Rob Raskovsky a jeho kolegové zajímavé řešení - a flexibilita komponent společnosti Murrelektronik jim pomůže, aby mohli i v budoucnu přicházet na trh s atraktivními nápady.

Pokud se Roba zeptáte na oblíbenou stránku jeho práce, je pro něj odpověď snadná: „Kouzlo této práce je v její rozmanitosti a v individualitě zákaznických řešení. Je nesmírně zajímavé nalézt pro nějaký problém řešení, které je dokonalé jak z technického, tak finančního a časového hlediska. S nadšením hledáme ten správný mix pro dokonalé řešení.“

Jsme rádi, že naše společnost Murrelektronik mohla být u toho!

Tiskové materiály Murrelektronik