časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Digitální továrna 2.0 se opět představí na MSV

3. 3. 2020 | Veletrhy Brno, a. s. | www.bvv.cz

Digitalizace průmyslu bude opět zvýrazněným tématem MSV. V říjnu 2020 se na výstavišti podruhé otevře expozice Digitální továrna 2.0, která nabídne nejnovější služby a produkty pro digitalizaci průmyslových podniků.

Digitalizace je základním kamenem čtvrté průmyslové revoluce. Chytré továrny budoucnosti jsou řízeny umělou inteligencí. Komunikační toky mezi jednotlivými stroji, logistikou i obchodem běží automaticky, takže člověk tyto procesy pouze koriguje. Díky komplexní digitalizaci a širokému využití robotů vše funguje bezporuchově, rychleji, přesněji a efektivněji. Produkty jsou nejen kvalitnější, ale také customizované, tedy uzpůsobené na míru konkrétnímu zákazníkovi.

Tato vize se už začíná naplňovat a chytré továrny vyrůstají různě po světě. Inovátorů, kteří v průmyslu posouvají hranice možného, je celá řada. Ukázala to také loňská expozice Digitální továrna 2.0, kde byl představen i první evropský veřejný blockchain Notarius Elektrotechnické asociace ČR. V rámci premiérové expozice Digitální továrna 2.0 se představilo 45 vystavovatelů. Celkem se na minulém ročníku MSV v oboru digitální továrna, 3D tisk, automatizace a robotizace prezentovalo již 435 vystavujících firem a pořadatelé předpokládají, že toto číslo dále poroste.

Digitální továrna 2.0 podruhé

Představení digitální transformace průmyslu bude klíčovým tématem také na MSV 2020. Příští expozice Digitální továrna 2.0 se zaměří na čtyři hlavní oblasti: hlubokou digitalizaci výroby, kde je firma chápána jako kyberfyzikální systém; kooperaci mezi zaměstnanci a umělou inteligencí; využití blockchainu a algoritmickou ekonomiku. Uvedené přístupy by měly zajistit zvýšení podnikové efektivity o 25 až 30 procent. Spoluorganizátorem expozice je stejně jako vloni společnost 33A+.


Digitální továrna 2.0 bude mít tři součásti. Digitální naučná stezka naváže na úspěšnou aktivitu z loňska, která propojila fyzický prostor s virtuálnem a názorně provedla návštěvníky největšími fenomény Průmyslu 4.0. Ve druhém ročníku půjde o prostorově propojenou a tematicky strukturovanou expozici. Digitální stage naváže na digitální stezku jako prostor, kde mohou vystavovatelé prezentovat svá řešení. Pódiové aktivity budou přenášeny online a zpracovány do archivu prostřednictvím mediálního partnera Elektrika.cz.

Třetí částí je odborná konference Digitální továrna 2.0 – cesta k algoritmické ekonomice. Druhý ročník mezinárodní konference bude zaměřen na otázku zvládnutí digitální transformace firmy a následné digitální propojování firem vedoucí ke zvýšení efektivity. Konference má také definovat pojem „algoritmická ekonomika“ v dialogu se zahraničními experty.

Jak se zapojit? Výhodné formy účasti pro firmy i start-upy

V pavilonu A1 vznikne interaktivní prostor pro netradiční prezentace ukazující firmy budoucnosti. Vystavovatelé se mohou zapojit vlastními ukázkami technologií, řešeními pro průmysl budoucnosti nebo prezentací projektů mezinárodní spolupráce. Účasti mají podobu balíčků, které vedle výstavní plochy a místa k jednání zahrnují také PR podporu, účast na konferenci nebo propagaci na Digi stagi.

62. mezinárodní strojírenský veletrh se uskuteční od 5. do 9. října 2020 a očekává více než 80 tisíc odborných návštěvníků.

Nabídka pro vystavovatele - Digitální továrna 2.0.
Více informací o Digitální továrně 2.0 najdete ZDE.

Tiskové materiály BVV