časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

CZECH INNOVATION EXPO na prestižním Business Fóru v Číně

6. 11. 2018 | Česká centra | www.czechcentres.cz

Česká centra připomínají významná výročí. V rámci oslav připravila interaktivní výstavu s názvem CZECH INNOVATION EXPO (CIE). Unikátní projekt využívá špičkové technologie a přináší ohlédnutí za stoletou historií naší země v oblasti vědy, výzkumu a inovací. V úterý 6. 11. 2018 se konalo zahájení výstavy v prestižní čínské instituci Lujiazui Harbour City, the 1862 ART CENTER v rámci Business Fóra. CIE osobně zahájil Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí České republiky spolu s Přemyslem Pelou, vedoucím projektu. Výstava tvoří součást prezidentské návštěvy v Číně. Iniciátorem a realizátorem CZECH INNOVATION EXPO jsou Česká centra.

Inovativně pojatá expozice představuje nejvýznamnější osobnosti českého průmyslu a vědy uplynulého století. Na první pohled nabízí abstraktní hru tvarů na stěnách a dřevěné přepravní bedny. Obsah expozice se ukáže až v druhém plánu při použití tabletů a smartphonů vybavených aplikací pro rozšířenou realitu (AR). Jako bonus skýtá možnost virtuálního setkání s nežijícími vědci, inovátory a průmyslníky. Ojedinělá výstava využívá nejnovější technologie. Sestává ze tří základních pilířů tvořených rodokmeny českých vědců, inovátorů, průmyslníků a značek, interaktivní vícevrstvé inovační mapy České republiky a prezentace inovativních produktů.

Záměrem realizátorů bylo interaktivní a hravé propojení řady vědních disciplín i oblastí využívající nejmodernějších technologií a inovací. Úspěch se dostavil a CIE sklízí ovace v zahraničí i v Čechách. Návštěvníci Galerie Českých center se o tom mohou přesvědčit na vlastní oči. Po úspěšném uvedení výstavy v Berlíně, Madridu, Pekingu, Šanghaji, plánovanému představení v Tokiu a dalších světových metropolích, je výstava prezentována i veřejnosti v pražské Galerii Českých center (5. 11. – 4. 12. 2018). Prostřednictvím stažené aplikace CIE AR ve svých chytrých zařízeních, mohou (nejen) žáci a studenti objevovat výstavu, na které na první pohled takříkajíc „nic není“.

Přemysl Pela, vedoucí projektového týmu CZECH INNOVATION EXPO a předseda řídící rady projektu:
„Unikátnost projektu vychází ze zkušeností a zážitků návštěvníků, kteří se díky moderním digitálním technologiím stávají integrální součástí interaktivních příběhů. Návštěvník má možnost prostřednictvím rozšířené reality cestovat v čase, setkat se s nevýznamnějšími vědci a inovátory naší stoleté historie a zároveň objevovat nekonečné možnosti inovačního potenciálu digitálního světa.“

Mezi partnery uvedení CZE v Číně patří významné společnosti Huawei, Škoda Auto, KIWI.COM.

Oliver Dlouhý, zakladatel a výkonný ředitel KIWI.COM:
„Projekt Czech Innovation Expo je naší společnosti velmi blízký. Vychází z principu inovativnosti a kreativního myšlení. Jsme tudíž velmi rádi, že můžeme v rámci Business Fóra v Šanghaji uvedení tohoto projektu podpořit.”

Projekt CIE vznikal na inovativních přístupech a využití moderních technologii obdobně jako nově vznikající firmy prezentované na výstavě (typu Kiwi), které mají globální ambice stát se lídry v oblasti svých podnikatelských aktivit. Výstava svou interaktivností a formou zpracování vytváří zcela nový rozměr pro inspirativní poznávaní a vzdělávání. Pro veřejnost je otevřena od 5. 11. 2018 v Galerii Českých center. Probíhá v rámci Týdne vědy a techniky, ale návštěvníci mohou zhlédnout „neviditelné“ až do začátku prosince letošního roku.

Místo konání:
Galerie Českých center, Rytířská 31, Praha 1
5. 11. 2018 – 4. 12. 2018

Otevírací doba:
Pondělí – pátek: 11.00–18.00, sobota 11 – 17

Zdroj: Česká centra