časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Časopis Fortune zařadil společnost ABB do žebříčku 10 nejlepších společností, které mění svět

24. 8. 2018 | ABB s.r.o. | www.abb.com

ABB je světový lídr v rychlonabíjecích řešeních pro elektromobily. Díky tomu časopis Fortune zařadil společnost ABB na osmé místo v žebříčku společností, které „pomáhají planetě a řeší společenské problémy“.

Společnost ABB časopis Fortune za její úsilí o rychlejší zavedení čisté dopravy na elektrický pohon zařadil na osmé místo žebříčku „Change the World“, což je výběr nejlepších firem, které „mění svět“. Zařazením do tohoto žebříčku se oceňují firmy, které „mají kladný společenský vliv díky aktivitám v rámci jejich základní korporátní strategie.“

Zařazením do čtvrtého každoročního výběru top 10 časopisu Fortune se ABB dostává do velmi prestižní společnosti. Mezi další vyznamenané firmy patří například farmaceutická společnost Merck, a to za očkovací látku proti viru Ebola, která zachraňuje životy a kterou letos dodala do Demokratické republiky Kongo. Fortune rovněž ocenil telekomunikační společnosti Reliance Jo za dodávky „digitálního kyslíku“ pro smartphony a širokopásmová připojení pro více než 200 milionů odběratelů v Indii. Tak rozsáhlého pokrytí Reliance Jo dosáhla za necelé dva roky.

Generální ředitel ABB Ulrich Spiesshofer zdůraznil, že zařazení do žebříku Fortune je oceněním vedoucí pozice ABB a jejího úsilí v oblasti e-mobility, která představuje způsob, jak oddělit hospodářský růst od změny klimatu.

„ABB se snaží o to, aby svět fungoval bez spotřebovávání zdrojů planety,“ uvedl Ulrich Spiesshofer.

Do portfolia ABB pro e-mobilitu patří nabíjecí a napájecí řešení pro vlaky, autobusy i lodě. ABB vyvinula rychlonabíječky pro auta, které za pouhých 8 minut dokážou zvýšit dojezd vozidla až o 200 kilometrů.

„Vzhledem k rostoucí oblibě elektrických vozidel,“ píše časopis Fortune, „společnost ABB celosvětově instalovala přes 7000 rychlonabíjecích stanic, a tím v uplynulých sedmi letech ušetřila přibližně 7,5 milionu litrů benzínu. Odvětví nabíjecích stanic od roku 2015 vykazuje dvouciferný roční růst. A co přijde dál? Společně s Electrify America plánuje ABB ve Spojených státech příští rok instalovat stovky nabíjecích stanic.“

Mezi kritéria časopisu Fortune pro zařazení do žebříčku „Change the World“ patří stupeň technologických inovací a přínosy pro ziskovost a hodnotu pro akcionáře, která plyne z kladného společenského dopadu.

Ve druhém čtvrtletí společnost ABB vykázala více než třicetiprocentní meziroční růst čistého zisku, který dosáhl 681 milionů USD. Tržby ABB vzrostly na 8,889 miliardy USD.

Tiskové materiály ABBBA Consulting