časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Autonomní helikoptéra Eagle.one pro bezpečný odchyt dronů na veletrhu IDET v Brně

28. 5. 2019 | FEL ČVUT v Praze | www.fel.cvut.cz

Finální design autonomní helikoptéry Eagle.one, určené pro bezpečný odchyt dronů, balisticky odolné mobilní bariéry a bezdrátový biotelemetrický systém nabídne expozice ČVUT v Praze na veletrhu IDET v Brně.

Ve dnech 29. až 31. května bude v Brně probíhat tradiční veletrh vojenské a bezpečnostní techniky IDET 2019. ČVUT v Praze bude opět u toho a v rámci své expozice představí nejnovější výsledky vědecko-výzkumných projektů z Fakulty elektrotechnické, Fakulty stavební a Fakulty biomedicínského inženýrství. Exponáty z ČVUT budou k vidění v hale P, na stánku číslo 085.

Autonomní helikoptéra Eagle.one pro bezpečný odchyt dronů na veletrhu IDET v Brně

Vědci z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze v reakci na nedávné útoky na londýnská letiště urychlili vývoj autonomního létajícího robota s pokročilým detekčním systémem a vystřelovací sítí určeného pro bezpečný odchyt neautorizovaných dronů. Eagle.one, jehož palubní umělá inteligence vznikala v rámci spolupráce vědců ze skupiny Multirobotických systémů Fakulty elektrotechnické ČVUT a společnosti 601 s.r.o., je na vojenském a bezpečnostním veletrhu IDET nominován do soutěže o cenu Zlatý IDET.

Fakulta elektrotechnická se zde představí s dalšími dvěma exponáty. Katedra měření zřídila v roce 1999 Laboratoř pro měření kvality přenosu řeči, audia a videa v telekomunikačních sítích, což na veletrhu ukáže prostřednictvím virtuální střelnice. Tato laboratoř pracuje především na subjektivním testování. Poskytuje nezávislou zkušební službu v souladu s příslušnými doporučeními ITU-T, ITU-R, ETSI a ANSI. Provádí jedinečné vícejazyčné, vícenárodní subjektivní testy a také provádí testy za zvláštních podmínek, např. při duševní nebo fyzické zátěži nebo řešení paralelních úkolů. Dále pak Centrum uměléinteligence vyvinulo základní stavební bloky pro autonomní navigaci robotů, kteří procházejí náročným terénem. Robot bude před zraky návštěvníků veletrhu překonávat překážky a nástrahy.

Výzkumný tým z Experimentálního centra Fakulty stavební ČVUT představí balisticky odolné mobilní bariéry, což je lehká ochranná konstrukce charakterizovaná rychlým nasazením a odolností vůči malým zadním nárazům, které nevyžadují žádné speciální zařízení pro manipulaci a mohou být přizpůsobeny mnoha různým podmínkám. Bariéry mohou být snadno sestavitelné do různých tvarů, aby splnily svou úlohu, jako jsou kontrolní stanoviště, opevněná místa, silniční bloky a pouliční bariéry ve městě.

Výzkumný tým z Experimentálního centra Fakulty stavební ČVUT představí balisticky odolné mobilní bariéry, což je lehká ochranná konstrukce charakterizovaná rychlým nasazením a odolností vůči průstřelu a výbuchu, které nevyžadují žádné speciální zařízení pro manipulaci a mohou být přizpůsobeny mnoha různým podmínkám. Bariéry mohou být snadno sestavitelné do různých tvarů, aby splnily svou úlohu, jako jsou kontrolní stanoviště, opevněná místa, silniční bloky a pouliční bariéry ve městě.

Dalším exponátem bude FlexiGuard. Bezdrátový biotelemetrický systém FlexiGuard, který vznikl na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT, je určen pro monitorování zdravotně fyziologických a environmentálních údajů u hasičů a dalších členů IZS, určený pro zvýšení bezpečnosti při zásahu a pro sledování a optimalizaci výcvikového procesu.

Souběžně s veletrhem IDET 2019 probíhá veletrh PYROS 2019, na kterém představí Fakulta stavební ČVUT, katedra železničních staveb, ve spolupráci s firmou STRIX Chomutov a.s. a firmou PrefaKompozity a.s. mobilní ochrannou bariéru. Mobilní ochranná bariéra BALBAR byla vyvinuta v rámci výzkumného projektu Ministerstva obchodu a průmyslu FV 10506. V rámci veletrhu proběhnou i dynamické ukázky aktivace bariéry BALBAR. Exponáty bariér a dynamické ukázky proběhnou v pavilonu F, na stánku číslo 019.

Tiskové materiály FEL-ČVUT