časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

ABB uspořádá historicky první hackathon na téma továrny budoucnosti

18. 9. 2019 | ABB, s. r. o. | www.abb.com

ABB ve svém výrobním závodě Tuřanka v Brně uspořádá vůbec první hackathon svého druhu. Třicet mladých technických nadšenců bude pomocí svých schopností hledat inovativní řešení problémů v oblasti průmyslové automatizace a prediktivní analýzy dat. Moderní továrna budoucnosti jim poslouží jako inspirace.

Dne 11. října se soutěžící ve tříčlenných týmech pustí do pěti úkolů, které vycházejí z reálných situací, jaké ABB a její zákazníci každodenně řeší. Několik odborníků z ABB bude v roli mentorů pomáhat týmům při vypracování praktických řešení. Soutěžící budou přitom pracovat se skutečnými daty z výrobků ABB. Po 24 hodinách intenzivní práce týmy představí svá řešení odborné porotě a publiku. Vítězové získají peněžitou odměnu v částce 100 000 korun a budou mít možnost dotáhnout svůj nápad do ekonomicky životaschopného řešení.

Mezi technologiemi ABB, které budou mít soutěžící k dispozici, bude také kolaborativní robot YuMi, který dokáže spolupracovat s lidmi na úkolech, jako je například montáž malých součástí. Robot se dvěma pažemi se programuje prostřednictvím učení, což mladým účastníkům umožní robota naprogramovat a uvést do chodu během několika minut i bez specializovaného školení. Bezpečnost je nedílnou součástí funkcí robota, a tak YuMi dále odstraňuje překážky spolupráce a umožňuje lidem pracovat bok po boku s robotem.

Chceme zvýšit povědomí o tom, jak technologický pokrok mění továrny z míst velkoobjemové výroby na prostory pro inovace," uvedla Tanja Vainio, generální ředitelka ABB Česká a Slovenská republika. „Touto akcí chceme účastníkům a široké veřejnosti ukázat, že současné moderní továrny nabízejí úžasné kariérní příležitosti absolventům v oboru IT, programátorům a inovátorům."

Pro zdůraznění tohoto aspektu bude výrobní závod Tuřanky během akce v plném provozu. Výrobní závod, kde ABB svařuje a lakuje kovové součásti, splňuje nejvyšší normy pro výrobní automatizaci, umělou inteligenci, a hlavně pro bezpečnost lidí.

„Hackathony jsme již pořádali na různých místech, od moderního openspacu až po historickou budovu lékařské fakulty, nikdy ale ne za plného provozu. Hackathon v super moderní továrně považuji za krok zase o něco blíže ke skutečné denní realitě. Hackeři si dovedou udělat mnohem lepší představu o moderní továrně, když v ní stráví den i noc, aniž by došlo k přerušení provozu. Navíc jsem přesvědčen, že potenciál IT oborů je v Brně je obrovský,“ říká Tomáš Studeník, organizátor inovačních maratonů CEE Hacks.

Tiskové materiály ABBBA Consulting