časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

500. robotická buňka FlexArc® od ABB Robotika zamířila do Španělska

11. 1. 2017 | ABB s.r.o. | www.abb.com

Evropské Aplikační centrum svařování a dělení materiálu jednotky ABB Robotika v České republice vyrobilo pětistou robotickou buňku FlexArc.

500. robotická buňka FlexArc® od ABB Robotika

Koncem roku proběhla v Aplikačním centru svařování a dělení materiálu ABB Robotika v Ostravě významná událost – její prostory opustila pětistá robotická buňka pro obloukové svařování FlexArc a zamířila do Španělska. Robotická buňka bude zajišťovat masovou produkci svařování dílů pro automobilový průmysl v nepřetržitém provozu.

Evropské Aplikační centrum svařování a dělení materiálu se od svého založení v roce 2011 zaměřuje na aplikovaný vývoj, výrobu a testování jak standardizovaných buněk, tak ucelených a na klíč sestavených systémů. Nabídku centra doplňuje znalost procesů svařování a řezání a nadto vývoj a výroba speciálních polohovadel nad rámec standardního portfolia ABB.

Centrum využívá testovací stanice vybavené různými typy ABB robotů a školicí stanice, využívané pro zaškolení zákazníků. Nechybí ani DEMO stanice pro obloukové a laserové svařování. Součástí centra je Evropský showroom svařování a dělení materiálu ve Vestci u Prahy.

500. robotická buňka FlexArc® od ABB Robotika

Svařovací buňky FlexArc – otevřená koncepce s parametry budoucnosti
Buňky FlexArc vedle maximální produktivity a optimální míry standardizace přinášejí zákaznicky otevřené řešení, které je schopné reagovat na požadavky jednotlivých zákazníků a vyhovět jejich specifickým požadavkům, včetně minimální prostorové náročnosti.

Variabilní komponenty
Jednotlivé varianty buněk jsou vybaveny jedním, dvěma nebo více roboty s funkcí ABB MultiMove, volitelný je rovněž dosah (od 1 450 mm do 2 500 mm) a celá řada polohovacích stolů ABB od jednoduchých otočných stolů bez možnosti polohování dílu až po otočné stoly s polohováním dílu ve dvou osách rotace, s nosností až do 1 000 kg. Svařovací technologie je dodávána dle požadavku zákazníka.

Snadná manipulace
Všechny komponenty jsou umístěny na společné platformě, což nabízí možnost snadného přemístění buněk v rámci výrobních prostor. Buňky jsou vybaveny centrálním rozvodem energií, komponenty jako roboty, polohovací stoly, svařovací zdroj, osvětlení a další periferie jsou napájeny z jednoho místa, ve výsledku to znamená pouze jeden přívodní napájecí kabel pro celou buňku.

Efektivní systém řízení
Pro řízení buněk je použit osvědčený řídicí systém IRC5, doplněný o procesní a silové moduly. Z jednoho systému je možné řídit nejen 4 roboty a 12 externích os, ale jsou z něho řízeny i bezpečnostní okruhy pracoviště.

Technická podpora
Kromě vlastních buněk nabízí Aplikační centrum i technickou podporu, v jejímž rámci jsou jeho technici připraveni podpořit zákazníky během všech jednotlivých kroků robotizace svařovacího procesu.

Tiskové materiály ABB


ABB Robotika (www.abb.cz/robotika) je předním dodavatelem průmyslových robotů. Mimo jiné dodává softwarová řešení pro roboty, aplikace a periferie, periferní zařízení, modulární výrobní buňky a dále služby v oblasti svařování, manipulace, lakování, paletizace a obsluhy strojů. Ke klíčovým trhům patří automobilový průmysl, výroba plastů, obrábění, slévárenství, elektronika, farmaceutický a potravinářský průmysl. Silná orientace na ucelená řešení pomáhá výrobcům zvýšit produktivitu, kvalitu výroby a bezpečnost práce. ABB již po celém světě instalovala více než 300 000 robotů.

Všechny výrobky ABB Robotika jsou plně podporované celosvětovými prodejními a servisními organizacemi ABB Robotika v 53 zemích ve více než 100 lokalitách.