časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zpětný odběr elektrozařízení – změna kategorizace skupin

16. 8. 2018 | ASEKOL a.s. | www.asekol.cz

Zpětný odběr elektrozařízení podléhá legislativní regulaci, a to nejen pro jeho zajištění či na sběrové limity, ale také na kategorizaci jednotlivých skupin elektrozařízení. Zatímco jsou ještě v tomto roce elektrozařízení rozdělena do deseti skupin podle jejich charakteru, změní se s plnou účinností od ledna 2019 kategorizace, kdy budou výrobky nově řazeny do šesti skupin.

Při pohledu na současnou strukturu sběru převažují v něm výrobky, které se řadí do nebezpečného odpadu, jako jsou monitory, televizory, chladničky nebo zářivky, a tyto budou nově zařazeny do samostatných kategorií, což umožní přesnější evidenci sběru a také kontrolu plnění kvót ve sběru a jejich využití.

Tab. 1. Aktuální rozdělení skupin elektrozařízení ve zpětném odběru

V současné skupině 5 Osvětlovací zařízení jsou zastoupena svítidla pro zářivky, kompaktní zářivky (tzv. úsporné žárovky), lineární (trubicové) zářivky, LED žárovky, vysokotlaké výbojové světelné zdroje včetně vysokotlakých a směsných výbojek, nízkotlaké výbojové světelné zdroje a další průmyslová svítidla. Do nádob na zpětný odběr naopak některé světelné zdroje nepatří – jde o běžné vláknové žárovky.

Po změně klasifikace budou přeskupena elektrozařízení s ohledem na jejich velikost a nebezpečnost (obsah nebezpečných látek). Aktuální skupina 5 bude proto rozdělena do více skupin a své zastoupení najde nejen v nové skupině 3 (Světelné zdroje), ale i ve skupině 4 (Velká zařízení o rozměru větším než 50 cm) a ve skupině 5 (Malá zařízení o rozměru menším než 50 cm), kam budou podle velikosti zařazena svítidla. Novinkou je též zařazení svítidel z domácností, která byla dosud ze zpětného odběru vyňata.

Tab. 2. Nové rozdělení skupin elektrozařízení ve zpětném odběru

Kolektivní systémy jsou oprávněny zajišťovat zpětný odběr elektrozařízení pouze ve skupinách, na které mají příslušná oprávnění. Je-li kolektivní systém držitelem oprávnění ve všech stanovených skupinách, je povinen v rámci svého portfolia sbírat vysloužilá elektrozařízení ve všech autorizovaných skupinách. Sběr elektrozařízení všech skupin má pozitivní vliv na efektivitu kolektivních systémů a vede ke zjednodušení procesů, neboť kolektivní systémy využívají existenci funkčních sběrných sítí. Jedním z těchto kolektivních systémů je i ASEKOL, který je na uvedenou změnu v kategorizaci elektrozařízení připraven, a jeho klienti se tak nemusí obávat legislativních změn.

Více na www.asekol.cz.


Vyšlo v časopise Světlo č. 4/2018 na straně 43.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.