časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

62. Mezinárodní strojírenský veletrh ukázal, kam se průmysl posunul za dva roky

12. 11. 2021 | Veletrhy Brno, a. s. | www.bvv.cz

Po loňské pauze vynucené pandemií brněnské výstaviště znovu přivítalo největší středoevropský veletrh průmyslových technologií. MSV 2021 se konal v nezvyklém listopadovém termínu a v omezeném rozsahu, ale zachoval si kvalitu a znovu ukázal nejvyspělejší technologie a fenomény proměňující průmyslovou praxi – inteligentní robotiku, internet věcí, 3D tisk, firemní datové systémy i řízení pomocí umělé inteligence. Expozice 1 016 vystavujících firem z 35 zemí si za pět dní prohlédlo více než 35 tisíc návštěvníků.

Ozubená kolečka MSV do sebe tentokrát nezapadala jako obvykle. I přes řadu bariér a nepříznivých okolnosti se podařilo připravit největší veletržní strojírenskou akci tohoto roku v regionu střední Evropy. Věřím, že příští strojírenský veletrh se již bude konat ve standardních podmínkách a ve standardním rozsahu,“ zhodnotil 62. ročník MSV generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš.

Přes složité podmínky na MSV dorazili VIP hosté i ze vzdálených zemí

Poprvé se na MSV prezentovaly oficiálními expozicemi Japonsko a Indonésie. Na veletrh přicestovala indonéská vládní a obchodní delegace. Společné oficiální stánky zaštítěné vládou nebo proexportní institucí na MSV 2021 otevřely také Tchaj-wan, Rakousko, Polsko, Francie a Slovensko. Veletrh navštívili rovněž velvyslanci a členové diplomatického sboru. Mezi VIP hosty veletrhu nechyběli ani zástupci české vlády. Na expozicích veletrhu a na Sněmu Svazu průmyslu a dopravy s podnikateli diskutovali předseda vlády Andrej Babiš, místopředseda vlády, ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a ministr zahraničí Jakub Kulhánek. Na dotazy ohledně vývoje pandemie a případného lockdownu odpovídal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Česká národní expozice podruhé

Před dvěma lety měla na MSV premiéru Česká národní expozice s mottem Czech Republic: The Country For The Future. Letos se expozice sdružující služby státu podnikatelům na veletrhu otevřela znovu. Po celých 5 dnů byli na stánku přítomni experti ze 14 státních organizací spojených s průmyslem nebo podporou exportu: Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo zahraničních věcí, Ministerstvo obrany, Ministerstvo dopravy, agentury CzechInvest a CzechTrade, Exportní garanční a pojišťovací společnost, Česká exportní banka, Národní rozvojová banka, Technologická agentura ČR, Česká rozvojová agentura, Úřad průmyslového vlastnictví, Agentura pro podnikání a inovace a Strojírenský zkušební ústav.Česká národní expozice nabídla služby a asistenci státu podnikům v každém životním cyklu podnikání, od podpory start-upů a podnikatelských inkubátorů přes exportní asistenci, exportní financování a pojištění až po ochranu duševního vlastnictví, zkušebnictví a certifikaci. V expozici se konal také zajímavý doprovodný program včetně setkání podnikatelů s řediteli zahraničních kanceláří CzechTrade – Meeting Point CzechTrade 2021.

62. MSV

Digitální továrna 2.0 a odborný doprovodný program

Hlavní téma ročníku v podobě digitalizace rezonovalo celým veletrhem a řešení zaměřená na průmysl budoucnosti byla k vidění ve všech halách. Pandemie nám všem ukázala, že digitalizace je naprostou nezbytností, a veletrh toto téma po dvou letech posunul opět na vyšší úroveň. Pro digitální transformaci průmyslu je nezbytná práce s interními i externími daty, a právě na tuto problematiku se zaměřila expozice Digitální továrna 2.0 v pavilonu F. Zlatý partner projektu společnost Siemens a další dvě desítky firem zaměřených na digitální technologie předváděly, jak v praxi fungují jednotlivé komponenty digitální továrny.

V rámci odborného doprovodného programu se uskutečnily desítky akcí – konferencí, workshopů, seminářů i panelových diskusí. Velká pozornost se zaměřila na konferenci „Česká republika – průmyslová velmoc 2028?“, která řešila druhou technologickou transformaci české ekonomiky. Tradičně vysokou účast mělo Fórum aditivní výroby 2021, proběhly také třídenní B2B projekt Kontakt-Kontrakt, Zasedání česko-indonéské smíšené komise pro ekonomickou spolupráci nebo Česko-indonéské podnikatelské fórum a B2B.

Veletrhy Transport a Logistika a ENVITECH

10. veletrh Transport a Logistika ukázal, že také dopravní a logistické firmy se intenzivně připravují na požadavky digitalizovaného průmyslu. V projektu Packaging Live se představila vzorová roboticky řízená balicí linka. Mezi vystavovateli bylo i Ministerstvo dopravy Velké Británie, které informovalo české firmy o chystaných změnách v přepravě v souvislosti s brexitem. Uskutečnil se také veletrh technologií pro ochranu životního prostředí ENVITECH se zvýrazněným tématem cirkulární ekonomika.

Zlaté medaile MSV 2021 pro šest inovativních exponátů

Nejlepší exponáty opět soutěžily o prestižní Zlaté medaile MSV. Odborná hodnotitelská komise udělila šest hlavních cen inovativním exponátům plus Zlatou medaili za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy – tu si převzal profesor Štefan Kassay. Zlatou medaili za inovaci výrobního stroje získala společnost Slovácké strojírny za multifunkční hrotovou brusku BUD 100/7000 MULTI. V kategorii inovace v automatizační technice a Industry 4.0 uspěla společnost Misan s exponátem Okuma Armroid. Ve stejné kategorii získala Zlatou medaili MSV 2021 také firma Stoba & Optisolutions s exponátem Al-Inspector.one. Firma 4dot Mechatronic Systems získala Zlatou medaili za senzor přetvoření 4dot SM, který soutěžil v kategorii inovace komponentů ve strojírenství. V kategorii inovace v transportu a logistice zvítězila firma Beckhoff Automation s exponátem XPlanar. Nejlepší inovací ve zpracovatelské technologii bylo podle poroty zařízení pro desinfekci a úpravu kapalin CaviPlasma, které vystavilo Vysoké učení technické v Brně – Fakulta strojního inženýrství.

63. Mezinárodní strojírenský veletrh se uskuteční společně s veletrhy IMT, PLASTEX, FOND-EX, WELDING a PROFINTECH v termínu 3. až 7. 10. 2022.


Ohlasy z veletrhu

Mám velkou radost, že se nám všem dohromady podařilo udělat další ročník MSV. Byla roční pauza, bylo to náročné, ale nesmírně mě těší, že vrchol průmyslové sezony ve střední Evropě je opět v Brně.
Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy

Skvělý veletrh. Je to důkaz úžasné schopnosti českých firem se prezentovat.
Jakub Kulhánek, ministr zahraničních věcí

Chci ocenit práci Veletrhů Brno, je tady přes tisíc firem, což je v současné době fantastický úspěch. Celý veletrh jsem si prošel a vážím si toho, co jsem viděl. Firmy se posunuly v digitalizaci, v Průmyslu 4.0 a ve všech oblastech, které Svaz průmyslu a dopravy ČR prosazuje.
Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

Z japonské perspektivy je český trh určitě velmi důležitý. Dá se říci, že je jakousi branou do Evropy. Japonská expozice na MSV je způsob, jak se Japonsko snaží podporovat svoje firmy při jejich expanzi na zahraniční trhy.
Hideo Suzuki, velvyslanec Japonska v České republice

Veletrh je s ohledem na situaci úspěšný. Před měsícem jsme navštívili světovou výstavu EMO v Miláně, a i tam se výrazně snížil počet firem. Myslím, že brněnský MSV rozhodně nemá vůči minulému ročníku relativně horší parametry než EMO. Z podniků sdružených ve Svazu strojírenské technologie dosahuje letošní účast 75 % v porovnání s MSV 2019. Považujeme to za důležité, protože firmy svou účastí dávají najevo, že jsou stále na trhu a připravené pokračovat v činnosti.
Oldřich Paclík, ředitel Svazu strojírenské technologie

Byli jsme MSV mile překvapení. Jsme tradiční vystavovatelé, a pokud se nestane něco naprosto nepředvídatelného, můžete s námi dále počítat. Překvapující byl zájem potencionálních zákazníků. Byl zájem o stroje, ptali se na konkrétní věci, nebylo to jen obecné. Letos přišli na veletrh jen ti, kteří o něj měli skutečně zájem.
TAJMAC-ZPS, Hana Modlitbová, vedoucí propagace

Skladba návštěvníků je zajímavá, nových kontaktů jsme získali docela dost a zastavili se i stávající zákazníci. Ta odmlka byla dlouhá a byli jsme rádi, my i zákazníci, že jsme se opět potkali. Sešli jsme se po dlouhé době i jako kolegové, v tomto ohledu to bylo fajn. Telefon a on-line spojení nenahradí osobní kontakt.
Yamazaki Mazak Central Europe, Martin Kopecký, Application Engineer CZ

Jsme rádi, že tady můžeme být. Bylo to těžké rozhodnutí, ale bylo správné, a to zaprvé pro naše zaměstnance jako motivace, abychom ukázali, že jsme zase na scéně,
a zadruhé pro návštěvníky veletrhu. Zákazníci projevili zájem o naše produkty. Český metalurgický a zpracovatelský průmysl je stále na vysoké úrovni a jsme rádi, že zde můžeme vystavit nejmodernější technologie, které můžeme integrovat i do Průmyslu 4.0. Těšíme se na příští ročníky.
ALFLETH Engineering AG, Thomas Alijew, majitel

S účastí jsme spokojení, od úterý to bylo dobré, vypadalo to jako dříve. U nás je spokojenost. V posledním roce jsme nikde nevystavovali. Z devadesáti procent přicházeli naši stávající zákazníci a deset procent je náhodných zákazníků, které ještě neznáme.
SK Technik, Radek Soukup, technický a obchodní poradce

Co se týče stánku, tak jsme nad míru spokojení. Všechno je podle našich představ a jsme rádi, že to Veletrhy Brno dokázaly takto zařídit. Návštěvníky tady máme. Jsme zvyklí, že se u nás lidé zastavují a zjišťují, co máme nového. Veletrh je místo, kde se diskutuje o rozjednaných obchodech a kde se ladí detaily spoluprací. Celkově jsme s veletrhem spokojení.
TECNOTRADE obráběcí stroje, Karel Juránek, vedoucí servisu

Účast v projektu Digitální továrna 2.0 nám dává velký smysl. Trend digitalizace je tady už dlouho, ale lokálně ještě pořád není úplně uchopený. Vidíme zde prostor pro osvětu, proto jsme rádi, že Digitální továrna už nestojí bokem, ale je nedílnou součástí pavilonu. Je to i symbolické, protože digitalizace se stala nedílnou součástí naší reality, ať už té strojírenské a průmyslové, nebo všeobecně, jak to ukázal i covid-19.
Siemens, Veronika Němcová, Head of Communications

Veletrh už není jenom o businessu, ale o setkávání s partnery. Přijdou si za námi popovídat. Samozřejmě k nám chodí více ti, které osobně známe. Dvacet procent kontaktů, které tady získáme, jsou zcela nové.
SCHUNK Intec, Pavel Ambrož, General Manager

Veletrh vnímáme jako utužování vztahů. Sejdeme se tady s dlouholetými partnery, a kromě obchodu se spolu i zasmějeme. Celkově jsme s letošním ročníkem spokojení a jsme rádi, že se v rámci možností uskutečnil.
KUBOUŠEK, Tomáš Dudík, regionální obchodní manažer

V naší expozici jsme se doslova nezastavili. Návštěvnost byla velice příjemná a zájem nás určitě překvapil. Přišli k nám stávající zákazníci, ale především jsme zde získali ty nové. I v tom letošním nastavení samotného veletrhu vidíme v nových kontaktech velký potenciál. Tím, že se prezentujeme na Mezinárodním strojírenském veletrhu si posilujeme svou značku.
MCAE systems, Kristýna Homolová, manažerka marketingu

Naši partneři si nás na veletrhu našli. Letos nás překvapil vysoký zájem studentů. Celkově hodnotíme veletrh pozitivně.
Stäubli Systems, Michal Šára, ředitel robotiky

Veletrh byl pro nás důležitý. Rok se nic nekonalo a bylo už důležité se potkat. Přímý kontakt je nenahraditelný. Příznivé je to, že cítíme ochotu investovat do firem, do našich měřících technologií, a to nás příjemně překvapilo.
Hexagon Manufacturing Intelligence, Marek Süč, Area Sales Manager

Jsme příjemně překvapeni, že je tu více lidí, než jsme očekávali. Veletrh je pro nás vždy stěžejní. Všechno funguje, na nic si opravdu nestěžujeme.
Valk Welding CZ, Hynek Tymrák, Technical Advisor

Na veletrh za námi přicházeli především návštěvníci, kteří měli potřebu si opravdu něco pořídit. Jsme s veletrhem spokojení.
DATRON-TECHNOLOGY, Jiří Malůš, jednatel společnosti

Veletrh nás mile překvapil. Uvnitř hal bylo hodně lidí. Letos je to samozřejmě jiné, zákazníci sem jezdí přesně s očekáváním, že „něco“ přivezou. Letošní veletrh rozhodně hodnotíme kladně. Naši stávající i potencionální zákazníci si nás tu našli.
Mahr, Zdeněk Šaroch, Head of Sales

Obsazenost byla slušná, zákazníci přicházeli a setkávat se chtěli. Z mého pohledu se určitě splnilo, co od veletrhu očekáváme. Struktura návštěvníků zůstala stejná. Jsou tu návštěvníci ze Slovenska, z Moravy a z Čech, kteří sem jedou několik hodin, aby se veletrhu zúčastnili. Za mě jako za Arburg budeme dále pokračovat, chceme se účastnit veletrhů, je to naše obecné směřování. S letošním ročníkem jsme spokojení.
Arburg, Daniel Orel, jednatel
 
Jsme tradiční vystavovatel a jsme moc rádi, že tu zase jsme. Důležitý je pro nás veletržní networking, možnost setkávat se naživo a domlouvat nové obchody, ta atmosféra je nezaměnitelná. Proto jsme se rozhodli vystavovat a myslíme, že jsme udělali dobře.
HESTEGO, Monika Šimánková, statutární ředitelka

Z brněnského veletrhu jsem velice mile překvapený a mohu říci, že po celém tomto týdnu vládne u nás spokojenost. Přišli stávající zákazníci, ale i noví, potencionální zákazníci s konkrétními dotazy.
Flow Europe GmbH, Igor Kopál, Business Area Manager

Jsme tu pravidelně a letošního ročníku jsme se trochu obávali, i kvůli posunutému termínu. Nicméně jsem spokojený. Veletrh pro nás, zdá se, bude velmi úspěšný. Ubylo lidí, kteří se přicházeli jenom podívat, a je tady víc konkrétních zákazníků.
Vavruška Trade, Jiří Vavruška, majitel

I přes současnou situaci se za námi přišlo podívat dostatek lidí. Veletrh je pro nás místem, kde se setkáváme se stávajícími partnery a posilujeme s nimi vztahy.
1.PLASTCOMPANY, Petr Betáš, výkonný ředitel

Veletrhy bereme jako hlavní marketingovou akci v tuzemsku. Pokud bychom tady nebyli, nemohli bychom získat nové partnery a utužit vztahy s našimi VIP klienty. Vidíme v nich tedy potenciál pro budování firemní značky.
Milan Bolf, jednatel společnosti PAPco a partner společnosti Olympus

Vnímáme naši účast na veletrhu jako úspěšnou. Je skvělé tu být.
Reesink Logistic Solutions, Maciej Ornowski, Managing Director

Jsme rádi, že se MSV vůbec koná. Jsme zde už sedmý rok a příští rok přijedeme zase s novým produktem. Věřím, že se zde sejdeme všichni bez covidových omezení.
ErgoPack Bohemia, Libor Hrstka, jednatel

Jestliže mohu zhodnotit přínos celé naší účasti na veletrhu, tak opravdu jen pozitivně. Zúčastnili jsme se projektu kompletní balicí linky a ve výhledu máme další účast na lince, která bude ještě propracovanější.
Tech-Con (Markem Imaje Packaging Live), Stanislav Zdražil, produktový specialista

Tiskové materiály BVV, MSV