časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výzkum WGBC, který představí Konference šetrné budovy, ukázal růst nároků na vnitřní prostředí budov

25. 4. 2015 | Česká rada pro šetrné budovy | www.czgbc.org

Kvalita vnitřního prostředí budov ovlivňuje rozhodování majitelů i nájemců o výběru nemovitosti ve stále větší míře ve světě i Česku, jak ukázaly výsledky výzkumů World Green Building Council i CEEC Research. Vnitřnímu prostředí bude proto také věnována konference Šetrné budovy 2015.  

Na konferenci Šetrné budovy 2015, který se koná ve čtvrtek 11. června v prostorách pražské Plodinové burzy České národní banky, za World Green Building Council vystoupí Chris Pottage, který byl odpovědný za tvorbu pilotního výzkumného programu Zdraví, komfort a produktivita v kancelářích, Součástí programu akce bude rovněž vystoupení architekta Rona Bakkera, který představí v loňském roce dokončenou kancelářskou budovu The Edge. Projekt byl označen za nejšetrnější budovu současnosti a v certifikaci BREEAM dosáhl hodnocení Outstanding s výjimečným skóre 98,36.

Podle analýzy World Green Building Council Zdraví, komfort a produktivita v kancelářích - nová kapitola šetrných budov, jsoujedněmi z hlavních kritérií spokojenosti zaměstnanců ve firmách design a dostatečná flexibilita vnitřních prostor pracovního prostředí. Studie v té souvislosti uvádí, že přitom záleží na tom, jakému oboru se pracovníci věnují a k jaké generaci patří. Kreativní sektor například z více než 70 procent upřednostňuje méně formální prostory. Tento trend potvrzuje rovněž takzvaná Generace Y - narozená hlavně v letech 1986 až 1995, která preferuje z 69 procent spíše kanceláře, jež mají různé prvky „funky“ (volnočasové kouty, zvláštní sedačky, netradiční výtvarné práce umístěné v prostoru zaměstnání apod.). Mladší lidé také požadují větší flexibilitu vnitřních prostor. Mezi 3 500 manažery z Německa, Francie, Velké Británie, USA a Japonska byla s flexibilitou svého pracovního zázemí spokojena jen čtvrtina respondentů, jak studie World Green Building Council uvádí. Analýza se týkala měření v budovách napříč sektory vzdělávání, péče o zdraví a dále pak také komerčních budovách

Vedle toho se ukazuje, že nároky na vnitřní prostory vzrůstají také z pohledu kvality používaných stavebních materiálů a jednotlivých látek, jež obsahují. Za jedny z hlavních hrozeb, které mají na pohodlí a zdraví negativní vliv, jsou podle letošní domácí studie CEEC Research na jedné straně považovány zejména azbest radon a formaldehyd, na druhé různé typy plísní a nadměrný hluk.  „Lidé si mnohem více uvědomují, že v domech, bytech nebo kancelářích tráví až 85 % svého času. Tuto dobu chtějí strávit v esteticky příjemných, akusticky pohodových ale především zdravých prostorech. Proto je kvalita vnitřního prostředí klíčovým faktorem pří výběru nemovitosti. Odpovědí výrobců je vývoj materiálů, které prostředí budov dlouhodobě vylepšují,“ říká Martin Sochor, marketingový ředitel divize Rigips Saint-Gobain Construction Products CZ

Bližší informace o programu a jednotlivých vystupňujících konference Šetrné budovy 2015, kterou organizuje Česká rada pro šetrné budovy, naleznete na internetové adrese www.setrnebudovy.cz.