časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jak vybrat LED světelné zdroje do domácnosti – 2. část – LED světelné zdroje s různými typy patic

28. 3. 2019 | Ing. Tomáš Sousedík | METROLUX s. r. o. | metrolux.cz

Článek v minulém čísle časopisu se zabýval LED zdroji jako náhradou klasické žárovky se závitem E27. Ten dnešní bude věnován ostatním typům LED zdrojů pro domácnost.

Základní technické parametry, které je třeba sledovat

Stejně jako u LED zdrojů s paticí E27 je i u dalších typů důležité sledovat několik základních technických parametrů, aby náhrada žárovek ve svítidlech splnila požadavky uživatele. Zatímco světelné zdroje se závitem E27 nebo E14 se většinou používají v klasických svítidlech a lustrech v domácnosti, lze zde najít i svítidla určená pro jiný typ světelného zdroje (s jinou paticí). Patří sem některá stolní svítidla, směrová svítidla, světelné rampy nad barem nebo nad kuchyňskou linkou, svítidla vestavná do nábytku (např. k osvětlení vitrín) apod. Uvedená svítidla byla dříve osazena halogenovými žárovkami, které jsou v současné době rovněž nahrazovány LED světelnými zdroji.


Obr. 1. LED světelný zdroj s paticí GU10

Patice
Zásadní pro správný výběr je zvolit zdroj s totožnou paticí. Vzhledem k velkému počtu variant je záměna poměrně častá. Nejčastěji používané patice jsou GU10, G9, GU5,3 a G4.

Typy světelných zdrojů, které mají zmíněné patice, jsou na fotografiích (obr. 1 až obr. 4).

Typ patice světelného zdroje bývá uveden přímo na zdroji a na jeho obalu.

Obr. 2. LED světelný zdroj s paticí G9
Obr. 2. LED světelný zdroj s paticí G9

Světelný tok (uvádí se v lumenech)
Pro dosažení odpovídající osvětlenosti musí mít nový LED světelný zdroj srovnatelný světelný tok v lumenech jako nahrazovaný zdroj. Je-li tedy nahrazována reflektorová halogenová žárovka 42 W s paticí GU5,3, použije se LED zdroj se světelným tokem přibližně 500 lm. Tomu odpovídá LED zdroj o příkonu přibližně 7 W. Vždy je nutné porovnávat světelné toky v lumenech nahrazovaných žárovek a nových LED zdrojů.

Obr. 3. LED světelný zdroj s paticí GU5,3
Obr. 3. LED světelný zdroj s paticí GU5,3

Teplota chromatičnosti Tc (K)
Aby bylo dosaženo podobného efektu jako u klasických žárovek – tedy teple bílého světla – je třeba vybrat LED zdroj s teplotou chromatičnosti max. Tc  = 2 700 K. Tento údaj je opět uveden na obalu světelného zdroje. Teplejší barva světla je vhodná pro odpočinek a relaxaci, naopak bílá barva světla nabudí k činnosti a aktivitě. Bílé barvě světla odpovídá teplota chromatičnosti Tc = 4 000 K.

Index podání barev Ra
Také tento údaj je uveden na obalu a říká, jak věrně uživatel v daném světle rozeznává barvy. Dosahuje hodnot 0 až 100. Pro Ra = 100 platí absolutní rozeznání barev. Je tedy třeba použít zdroje s hodnotou alespoň Ra = 80 nebo vyšší.


Obr. 4. LED světelné zdroje s paticí G4

Doba života
Doba života těchto typů světelných zdrojů se nejčastěji uvádí 15 000 až 25 000 h.

U halogenových žárovek je to pouze 2 000 až 4 000 h.

Při výběru nových LED zdrojů je třeba se orientovat podle již uvedených parametrů. Při nákupu ve specializovaných obchodech je vhodné využít odborný personál.


Vyšlo v časopise Světlo č. 2/2019 na straně 32.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.